Top 3 oraşe în care m-aş mai fi putut muta (cândva)

Ăsta era un top destul de comun înainte de pandemie şi, după cum am observat recent la Emil, este reluat şi acum. Nu ştiu însă cât de pe bune e, adică: oare chiar ia cineva în calcul să se mute acum, în condiţiile astea? Eu unul mă cam îndoiesc.

Aşa că topul meu, unul sentimental dar real, adică al cuiva care chiar a schimbat câteva oraşe-n viață (născut la Satu Mare, copilărit şi trăit în Alba Iulia, studenţia în Timişoara, recăsătorit în Cluj) şi poate că în urmă cu patru cinci ani ar mai fi putut schimba încă cel mult unul, arată aşa:

 1. Arad – un oraş aproape de Vest, mai liniştit ca Timişoara dar la fel de frumos şi, măcar pe jumătate, ardelenesc (de o parte a Mureşului);
 2. Satu Mare – liniştit, cu ştrand, aeroport şi teatru; ce să-ţi mai doreşti altceva?
 3. Oradea – tot un oraş de graniţă, clasic şi-n acelaşi timp viu, în plină dezvoltare. Băile Felix aproape, parc industrial, ample lucrări de infrastructură.

Acuma realist vorbind, nu cred c-aş vreau sau putea părăsi Clujul pentru niciunul din oraşele din topul meu personal în următorii zece ani. Poate peste vreo 15-20, m-aş retrage la pensie într-unul din ele, depinde de ce va fi. Dar nu ca turist de centru, nu cred, poate undeva pe la periferia unui oraș de graniță sau, cine ştie, într-un sat liniştit din împrejurimi.

Părerea mea este că în următorii 5 ani mobilitatea va tinde spre zero, va îngheţa treptat. Deja s-a cam oprit agitaţia piliturii (apropo de basmele cu „oraşe-magnet”), iar polii se cam schimbă, atâta doar că nu ne dăm noi încă seama. Dar suntem foarte aproape de STOP JOC, când vine vorba de mutat.

4 comentarii

 1. Emil Calinescu · Acum 20 de zile

  De fapt, daca vrei sa te muti, daca simti asta, acum e momentul prielnic. Daca ai ceva bani pusi deoparte, acum sunt chiriile la un nivel scazut, va scadea si pretul apartamentelor…

  Iar la orasele mari si scumpe gen Cluj chiar are de unde sa scada.

  Legat de topul tau, daca ma intrebi pe mine, este unul de pensionari, tu vrei liniste, tu vrei ceva mai soft decat acum. Eu ma gandesc, dimpotriva, la ceva agitat, chiar daca o agitatie diferita de cea de pana acum.

  • mariusoliviu · Acum 20 de zile

   Asta cu chiriile e o cauză a ceva ce-o să vină, nu un motiv real să te muți. A te stabili undeva presupune multe chestii pământești, un job stabil, prietenii puternice, chiar oareșce (pre)viziuni apropo de cum va decurge viaţa ta acolo. Vorbesc serios când zic că nu e momentul acu de sfâșiat tot mai fragila pânză socială / personală.

   • Emil Calinescu · Acum 20 de zile

    De fapt, chiria e un aspect fundamental. Nu te muti cumparandu-ti direct un apartament in noul oras, ci te muti intai in chirie, sa vezi daca te adaptezi. Si, tot din punctul meu de vedere, nivelul chiriei este mai relevant in primul an decat in urmatorii. La inceput, cand nu esti complet pus pe picioare, e important sa nu fie o chirie mare. Apoi nivelul ei poate creste, tu deja te-ai pus pe picioare.

    Evident ca si aspectele celelalte conteaza. Doar ca nu-s nicidecum singurele aspecte de luat in considerare.

   • mariusoliviu · Acum 20 de zile

    Știi cum zice Boc? Ca să-l citez, fie și la modul peiorativ: La Cluj a plecat trenul din gară! Mai puteai să vii la Cluj-Naboca acum 3 ani. Hai să zicem că puteai și în iarna lui 2019, la limită, da` cine naiba se mută iarna? Irelevant că au scăzut chiriile, tot îs mari. Ba poate chiar mai marii ca înainte, raportat la veniturile de acu` din salarii. Uite, Adi s-a mutat înapoi în Alba Lulia, oare de ce?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.