Apostolii dreptății

Hans Kelsen, autorul Constituției austriece – în vigoare de aproape 100 de ani – nota într-una dintre cărțile sale de căpătâi că “legea nu este, așa cum se spune uneori, o regulă. Este un set de reguli cu o anumită unitate pe care o înțelegem doar în cadrul unui sistem. Este imposibil să înțelegem natura legii dacă ne limităm atenția asupra unei singure reguli izolate”.

Mi s-a părut relevant acest citat din filosoful austriac al dreptului, mai ales vizavi de apostolii dreptății din orașul în care locuiesc: cele mai de succes postări dintr-un ziar de click-bait sunt despre parcări ilegale pe locuri rezervate persoanelor cu handicap; apoi, inclusiv emilul primar Boc face poze cu mașini parcate aiurea pe trotuar și le trimite polițistului său local preferat – și așa mai departe.

Mai sunt postări cu șoferi „necivilizați” în trafic. Și eu am pățit să fiu bruscat din spate de câte-un grăbit, cu flashuri, cu mai să se urce pe mine, dar m-am gândit că poate îi naște omului nevasta, așa că i-am făcut loc să zboare pe lângă mine – că teleportarea încă nu s-a inventat. Ce vreau să spun e că acești apostoli ai dreptății mă lasă rece.

Nu fac dintr-astea, dar nici nu mă deranjează să văd, de exemplu, o salvare parcată pe locul unuia cu handicap (mai ales când sunt 2-3 neocupate). Că dacă salvarea aia nu se mișcă / parchează la timp, poate mai apare un handicapat (și nu cred că pentru acela se va trasa un loc în plus pe asfalt), și consider că nu-i de ajuns să-i protejăm pe cei existenți, e important să mai și prevenim.

Și că, înainte de a poza paiele pentru ochii altora, e bine să vedem bârna din proprii ochi. Despre asta, un interesant aforism de Costel Zăgan:

Îmi arăți bârna din ochiul meu cu telescopul, dar nu vezi, n-ai cum să vezi că, de fapt, e paiul de la celălalt capăt!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.