În căutarea Autorului

Întâlnirile internaționale organizate de Teatrul Naţional Cluj-Napoca l-au găsit, la cea de a VI-a lor ediție, pe dramaturgul francez de origine română Matei Vișniec la Cluj alături de dramaturgul american Robert Cohen și cel argentinian Rodrigo García.

migraaaantiÎn sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Matei Vișniec și-a lansat ultimele cărți publicate în limba română: romanul Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrela și volumul de proză Trilogia balcanică – Migraaaanți… Volumul a avut parte de o prezentare făcută de criticul literar Ioan Pop, care a dezvăluit că mesajul pieselor de inspirație jurnalistică este încrederea în viață, semnalând că dramaturgul reușește să facă o tranziție fină și apoi o asociere între două spații: de la un refuz categoric din partea personajului principal – un fel de protest al tăcerii – la o acceptare a dialogului și a confesiunii care devine dramatică.

Dramaturgul Matei Vișniec a precizat că (re)găsește intactă ospitalitatea românească, foarte apreciată de prietenii săi din Occidentul Europei. A mai remarcat că în Franța nu ar fost posibilă, de exemplu, o lansare de carte într-un astfel de spațiu, printre capodopere.

În continuare a vorbit despre izvoarele interesului său pentru dramaturgie, amintindu-și de ceremoniile populare din Rădăuți, a cărui cale ferată o consideră un fel de axă a lumii. Referitor la titlul volumului, a precizat de ce nu se mai folosește în presă termenul emigranți (political correctness) sau imigranți, preferându-se migranți: „pentru că toți migrăm, în cele din urmă, când  călătorim de colo-colo”. Mai multe, în filmările de mai jos făcute cu telefonul (scuze pentru calitatea filmării, cam din spatele sălii).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s