Ratarea titlului CEaC suscită dezbateri (cel puțin) în presa online

Pe lângă presa de scandal, care nu a pierdut ocazia de a sări la beregata adversarilor reali, politici sau imaginari, există și abordări punctuale, precum cele de pe www.clujtoday.ro (5 motive…) sau www.cluj.buzz (7 puncte…). Să vedem ce rămâne din ele și ce nu, dacă le analizăm puțin. Punctul ochit al analizei clujtoday.ro este doar primul enumerat:

  1. Lipsa unei viziuni clare 

Conceptul ”East of West” este un soi de ala-bala-portocala, afirmă Claudiu Pădurean. „Forţa Clujului stă în faptul că este capitala Transilvaniei. Brandul Transilvania este extrem de puternic, mai puternic decât brandul României şi, categoric, mai puternic decât brandul Clujului. Dacă noi, clujenii, am fi avut generozitatea să împărtăşim şi cu ceilalţi locuitori ai Transilvaniei această candidatură, poate că lucrurile ar fi stat altfel. În plus, nu am valorificat deloc faptul că Clujul se află foarte aproape de centrul geografic al Europei. A spune că eşti estul vestului denotă, pe lângă lipsa de logică, şi foarte mult provincialism. În planul comunicării trebuia valorificată centralitatea Clujului”.

Într-adevăr, a fost vorba și de orgolii provinciale, mai ales că toate celelalte județe din Ardeal au sprijinit Baia Mare. În rest, ce s-a scris de la 2 la 4 nu contează, întrucât (așa cum se menționa pe aici), Capitala Europeană a Culturii nu este o variantă a patrimoniului mondial UNESCO sau a mărcii patrimoniului european. Abia punctul 5. Nu există o galerie de artă care să merite acest nume, ca și concluziile, ating probleme acute (deși nici acestea nu prea au legătură cu forma finală a aplicației depuse):

„Clujul nu are nici un spaţiu expoziţional decent, de tip galerie de artă. Ne putem mândri cu comorile de artă plastică găzduite de Muzeul de Artă, putem să îi aplaudăm pe artiştii de la Fabrica de Pensule, însă, repet, oraşul nu are nici o galerie în care artiştii clujeni să expună şi să îşi vândă lucrările”.

Excelentă concluzia: Acest eşec nu este al lui Emil Boc, nu este al lui Florin Moroşanu – este eşecul unei comunităţi întregi. Dacă suntem sinceri, trebuie să ne asumăm toate cele pe care nu le-am făcut. Trebuie să ne recunoaştem greşelile şi să ne apucăm de muncă, chiar de mâine dimineaţă. Competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării va fi chiar mai dură decât cea pe care tocmai am pierdut-o…

Mai merită menționate poate reacția lui Alin Golban, în tonul publicației sale clujust.ro: Dar vai, Clujul, cel mai cel oras, in care s-a inventat un mega festival de incultura pe bani publici, nu a fost desemnat capitala culturala europeana!! Oricum, este in carti pentru titlul de capitala europeana a coruptiei și întrebarea lui Ionuț Tene, Unde am greșit? la fel, în tonul publicației proprii NapocaNews.ro.

În restul presei, doar aberații pe lângă subiect. Sunt de așteptat opiniile redacțiilor clasice, care nu fac jurnalism de week-end, ci de analiză. Totuși, cam puține voci realiste, aproape singulare în presa unui oraș aflat în căutarea identității culturale europene. Când nu ai presă, iar ziariștii sunt risipiți între firme de PR și bloguri de week-end (ca să nu mai vorbim de cele de scandal), ce pretenții să mai ai de la cultură? Presa se face în Cluj, în principal, prin comunicate – o altă consecință a entertainment-ului pe care se bate poate prea multă monedă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s