Discursul de la Cluj, dezbatere publică

Așa cum am comentat pe-aici și pe dincolo, discursul rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop, cu titlul „Meseria de istoric la începutul mileniul al treilea”, a declanşat una din cele mai virale dezbateri publice din ultima perioadă.

Într-un cadru mai degrabă „colegial” (istorici, academicieni) decât public, la deschiderea unei conferințe naționale, istoricul Ioan Aurel Pop, atrăgea atenția asupra unor probleme din învățământul românesc, în pragul unei noi schimbări de curriculum, pledând pentru menţinerea în programa școlară a două ore de istorie pe săptămână.

„Pentru remedierea răului, până se mai poate, trebuie, între altele, ca istoria să rămână o formă de cunoaştere apreciată, respectată şi preţuită şi, în primul rând, studiată”.

Identificând momentul de cumpănă în care se află meseria de istoric (datorită acestor schimbări), reputatul istoric l-a translatat asupra întregii societăți contemporane, reușind să declanșeze o dezbatere națională în presa online. Apele s-au despărțit rapid, preluând declarații după declarații: membri auto-declarați ai generației Facebook l-au catalogat pe rector (pe… Facebook) drept adversar, din generația UASCR, iar scriitorul Mircea Cărtărescu l-a contrazis, tot pe pagina sa Facebook, afirmând că: „Personal, nu cred că există o conspiraţie pentru idiotizarea tinerelor generaţii ca să fie manipulate mai uşor”.

Duminică, Ioan Aurel Pop a ținut o altă cuvântare, după președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și  nunțiul aplostolic IPS Miguel Maury Buendia la Ceremonia națională dedicată intrării României în Primul Război Mondial, care a avut loc la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, din Capitală, de la ora 12,30.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s