Se simte scăderea prețului cărții în vânzări?

De la 1 ianuarie 2016, preţul cărţilor a scăzut cu aproximativ 3,67%, odată cu modificarea cotelor TVA (de la 9 la 5%). O reducere care, deşi pare mică, i-a făcut pe editori să spună că orice măsură ca aceasta – cu potenţial de a impulsiona piaţa – este binevenită.

Editurile din România şi lanţuri de librării din ţară au modificat de la 1 ianuarie preţurile cărţilor vândute, cu speranța că 2016 va fi un an în care românii vor citi mai mult. Per volum, reducerea înseamnă în medie cam 1 leu, ea simțindu-se mai degrabă la cărțile scumpe. Măsura reducerii TVA la carte vine ca urmare a unui amendament la Codul Fiscal, anunțat anul trecut cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii de către fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu.

Piaţa de carte din România era estimată de către Federaţia Editorilor din România la sub 100 de milioane de euro în 2015 (similar cu știrea Digi24 comentată aici), incluzând manualele, auxiliarele şcolare şi ediţiile din chioşcuri (așa se explică apropierea de acest prag, piața manualelor și auxiliarelor școlare fiind una consistentă). Din păcate pentru cititorii din generația Y, reducerea TVA-ului pentru cărţi la 5% nu se aplică și eBook-urilor. Conform unei percepţii greșite a legiuitorilor, eBook-ul este considerat produs multimedia, nu carte, așa că reducerea în cazul său este de la 24 la 20%.

Creșterea vânzărilor ar trebui să compenseze scăderea TVA, așa că o piață totală de 100 milioane de euro la final de 2016 (adică o creștere de 3,7%) ar însemna un succes al măsurii. Dar pentru aceasta trebuie să așteptăm luna septembrie, când se fac cele mai importante vânzări de carte: vorbim de manuale școlare, cartea de bază. Restul sunt cireșe de pe tort

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s