La est de vest, cultura ospitalității, sau… luminează orașul?

Trei concepte diferite, trei aplicații finale depuse azi pentru Capitala Europeană a Culturii 2021. Clujul propune sub sloganul Servus! proiectul La est de vest, Baia Mare – Cultura ospitalității, iar Timișoara – Luminează orașul. București, cu Orașul invizibil, pare atât de subtil că iese cu totul din calcule.

Prin ce diferă aceste proiecte? Miza echipelor este să convingă Juriul european că orașul se află într-un punct de inflexiune, iar acordarea titlului CEaC ar putea valorifica potențialul cultural, descătușând energiile creatoare.

Baia Mare își propune să devină, dintr-un oraș industrial în derivă, o adevărată rampă post-industrială a regenerării urbane. Totuși, nu văd cum ar ajuta la asta 300 ecrane LCD. Proiectul cuprinde și idei frumoase, cum ar fi conectarea ariilor urbane și rurale ori sprijinul celorlalte 4 județe din regiunea Nord-Vest: Bihor, Sălaj, Satu-Mare și Bistrița. Vorbim totuși de o competiție pentru capitala europeană a culturii, nu de cea regională – competiție pe care Baia Mare ar câștiga-o detașat pe principul: Clujul are deja.

Următorul concurent al Clujului este Timișoara, care-și amintește că a fost primul oraș european cu iluminat public și-și propune să lumineze orașul (prin cetățenii săi). A ajuns la acest concept (cam sforăitor, după mine, prea din condei), trecând prin REVOLutionary și Channel of Cultures penultimul reflectând etosul unui oraș inter- și multicultural. Toate aceste etape și bâjbâieli confirmă faptul că Timișoara se află într-o etapă de redefinire a identității sale culturale. Altfel, orașul are un patrimoniu generos, și-a refăcut centrul istoric și revine în prim-planul cultural.

Proiectul clujean, cel mai ambițios, își propune să transforme orașul într-un de calibru european al culturii și artei contemporane. Cum asta? Prin a federației de comunități existente, într-o uniune, prin care să-și atingă potențialul, și a orașului, într-un laborator urban. Aliații săi sunt, paradoxal, doi băimăreni: artistul Adrian Ghenie și viitorul fost primar Cherecheș. Reproșul făcut în faza anterioară de către Juriu a fost lipsa partenerilor internaționali de calibru, Clujul dorind parcă să se afirme după lozinca liberală prin noi înșine. Cât despre București, emis datorită denumirii invizibile, a demonstrat că are cu ce, are unde, dar încă nu are cu cine – iar imaginea capitalei nu este susținută de realitatea de fapt.

Ce viziune va câștiga, asta depinde poate și de feeling-ul Juriului, dar mai ales de aprecierea dosarului concret de candidatură: care dintre oraș este mai decis să facă pasul spre cultura europeană?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s