Urmează un declick pentru Cluj?

După Untold, între entuziasme și cârcoteli, o echipă locală este pe cale să finalizeze un mega-proiect: este vorba de forma finală a aplicației CEaC, abrevierea pentru Capitală Europeană a Culturii.

Echipa cu pricina, grupată în AsociațiaCluj-Napoca 2021Capitală Culturală Europeană” are termen până mâine să depună aplicația, la care – din declarațiile președintelui Florin Moroșanu – încă se mai lucrează, făcându-se ultimele corecturi. Liniile programului au fost prezentate săptămâna trecută, așa cum anunțam pe http://www.cluj.pro, într-o întâlnire a Asociației la care a fost invitat și primarul Emil Boc, și aprobată a doua zi în Consiliul Local.

Dacă la aplicația Clujului, sub denumirea East of West, se lucrează din 2010, forma finală a fost rescrisă în ultimele 5 luni după recomandările juriului și completată cu proiecte concrete. În prima etapă, susținut de toți factorii administrativi și politici din oraș, a fost vorba de implicarea comunității – vorbim de campania „Clujul merită”. În ultima etapă însă, cea de decizie a acordării candidaturii, este vorba strict de programul prezentat. Spre deosebire de 2007, anul când Sibiul a primit acest titlu, conceptul CEaC a evoluat.

Titlul nu-i este acordat unui oraş pentru patrimoniul său cultural sau pentru oferta sa culturală dinamică. Evenimentele prezente pot sta la baza depunerii candidaturii, dar nu pot constitui candidatura însăşi. CEaC nu este o variantă a patrimoniului mondial UNESCO sau a mărcii patrimoniului european. Clujul poate primi acest titlu, dar aceasta nu se va întâmpla doar ca o confirmare a valorii evenimentelor prezente, ci pentru proiectele culturale cuprinse în programul prezentat, unul orientat spre viitor.

Faptul că există în Cluj multe evenimente nu ne avantajează, pentru acest mega-proiect fiind chiar un handicap (ele oricum se vor desfășura în continuare, Juriul putând decide să favorizeze declick-ul cultural al altui oraș-candidat). Aplicația Clujului cuprinde multe proiecte noi, accentul poate fi pus pe creșterea calității evenimentelor existente, ceea ce interesează Juriul fiind atingerea unei dimensiuni europene. Din spusele lui Florin Moroșanu, stăm bine aici: programul nostru este un echilibru intre cultura de masa și excelența artistică.

Citiți articolul complet pe cluj.buzz

Reclame

Un comentariu

  1. LazOrtansa · august 12, 2016

    Titlul de capitală europeană a culturii (în scopul apropierii cetățenilor țărilor europene de U.E.) a fost propus în 1985 de către Grecia,la inițiativa ministrului grec al Culturii ,celebra actriță de film și de teatru,cântăreața Melina Mercouri și al ministrului francez al Culturii Jack Lang, Primul oraș căruia i s-a atribuit acest titlu a fost (na !) Atena..După cum știm Sibiul a fost onorat în 2007,împreună cu Luxemburgul.De atunci principiile și mizele au trecut prin modificări de esență .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s