Răpirea din serai pe WhatsApp vs FaceTime

Ofițeri cu rang înalt din aviație și jandarmerie au încercat în debutul acestui week-end o lovitură de stat în Turcia. Ei au fost susținuți de aproape 3.000 de judecători. Puciul a debutat la o nuntă din Istanbul, fiind pus la cale pe  WhatsApp. Erdogan a replicat trimițând populației mesaje de pe iPhone, prin aplicaţia FaceTime.

Citat de agenţia EFE, cotidianul Hurriyet dezvăluie că puciul a debutat spectaculos, la un club select din partea asiatică a Istanbulului, unde se desfăşura nunta fiicei unui general al armatei turce: Mehmet Sanver – şeful bazei aeriene de la Eskisehir.

Cinci elicoptere ale puciştilor au aterizat vineri noaptea la nuntă, sechestrându-l pe socrul mic și pe alt general aflat acolo: șeful forţelor aeriene turce, Abidin Asnal. Tot elicoptere militare au atacat și sediul central al Serviciului de informații, în vreme ce Palatul prezidential a fost atacat de un bombardier F-16. Complotul a fost pus la cale pe WhatsAapp, scria agenția de stat Anadolu. Rămas fără acces la televiziune, ocupată de soldaţii pucişti, Erdogan a trimis mesaj de pe mobil (folosind aplicaţia FaceTime), cerând turcilor să iasă în stradă „pentru a apăra democraţia” şi naţiunea.

Puciștii l-au sechestrat (și eliberat ulterior) pe Șeful de stat major al armatei, Hukusi Akar, care și-a pierdut cu această ocazie funcția, fiind înlocuit de generalul Umit Dundar. Și comandantul forţelor navale, generalul Veysel Kosele, a fost sechestrat pentru scurt timp în cursul nopţii, dar se pare că acesta și-a păstrat (încă) tresele.

Liderul facţiunii ar fi fost colonelul Muharrem Kose, demis de curând din funcţia de şef al departamentului juridic al Armatei, anunță Anadolu, citând surse militare. A fost susținut de generalul Adem Huduti, comandantul Armatei a 2-a a Turciei, arestat la Malatya. Conform AFP, au mai fost arestați judecătorul Alparslan Altan, vicepreşedintele Curţii Constituţionale și Erdal Ozturk, comandantul Armatei a 3-a a Turciei.

Astăzi, autorităţile de la Ankara au eliberat din funcţie 2.745 de judecători care ar fi avut legătură cu „statul paralel” – oamenii din administraţia turcă ce au susţinut lovitura de stat – 198 dintre aceștia fiind și arestați. Premierul a anunţat de dimineaţă că ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea. De asemenea, 2.839 de militari au fost reţinuţi pentru (suspiciunea de) participare la puci.

Cu toată duritatea reacției, loviturile de stat militare sunt considerate legitime în Turcia. Însuși Mustafa Atatürk, politicianul fondator al statului modern, a lăsat armatei misiunea de garant al laicității. Potrivit doctrinei sale (el a urmat școala militară din Selânik, unde și-a primit porecla Kemal – perfecțiune), armata poate răsturna un guvern care se depărtează de secularism și democrație, apropiindu-se de legea musulmană Sharia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s