Piața de carte din România

valoare = între 20 și 100 milioane de euro

Am văzut o știre la Digi în care piața de carte din România era estimată la 100 milioane de euro, în vreme ce acum 3-4 ani cifra avansată era undeva în jur de 20 de milioane euro. De unde această creștere, sau avem de a face cu estimări și grad mare de eroare?

trendul pieței = cresc vânzările de carte tipărită 

În orice caz, după știrile inițiale, că în unele regiuni carea digitală ar fi egalat volumul de vânzări al cărții tipărite (precum America, după anunțul Amazon din 2010) sau altele în care chiar le-au depășit (cf. Amazon-2011, în vreme ce în Rusia cărțile digitale tind spre 70% din piață), se pare că entuziasmul pieței pentru cartea electronică s-a mai domolit, vânzările cărților tipărite revenind la normal.

Kindle-vs-Kobo

Această creștere a cererii pentru cartea electronică (simultan cu anunțurile optimiste, care probabil că au exagerat puțin tendința) s-a datorat lansărilor de dispozitive destinate citirii și mai ales comandării fișierelor în format electronic de producători precum Amazon (Kindle), Apple (iPad) Barnes & Noble (Nook).

grafic.png

În ultima perioadă însă numărul producătorilor de dispozitive s-a mai restrâns, Sony și Nook închizându-și liniile de producție. Topul celor mai populare formate de carte digitală diferă de cel al dispozitivelor (tendința impusă de cei care citesc cărți pe laptop sau PC este răsfrânge și de utilizatorii device-urilor adiționale, cum sunt considerate e-readerele), pe primul loc fiind fișierele .pdf cu 35%, urmate de cele .epub cu 22% și abia apoi .mubi cu 15%. Amazon a lansat propria tabletă cu ecran color, Kindle Fire, în încercarea de a ține distinctă piața e-readerelor față de cea a iPad-urilor (tablete color).

Amazon și Kobo = teste pentru noile dispozitive cu ecran de 8 inch

Așa că în această zonă au mai rămas doar doi jucători, Amazon (cu Kindle) și Kobo, care se pregătesc de lansarea unor dispozitive cu ecrane mari. Amazon pregătește un ebook reader color cu ecran de 8 inch folosind Linquavista, ultima firmă cumpărată de ei, în vreme ce Kobo (cu piețe principale în Japonia, Canada și Franța) are în lucru un ebook reader cu ecran de 7.8 inch.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s