Internet.org se transformă în FreeBasics

Acum un an, Facebook deschidea dezvoltatorilor platforma Internet.org, după ce fusese acuzat de utilizatorii din India că ar perturba echilibrul internetului. Până în prezent, sute de servicii nou-create de dezvoltatori au fost adăugate noii platforme FreeBasics.com

Free Basics, cunoscut inițial sub denumirea Internet.org, este un controversat proiect al Facebook (în care a atras și principalele 6 companii de telecomunicații), prin care rețeaua socială milita pentru extinderea accesului la Internet în țările unde acesta serviciu este prohibitiv. Lansat în august 2013 cu un obiectiv foarte generos (2/3 din populație nu are acces la internet, se spunea) acesta a luat în prezent forma unui serviciu oferit în 42 de țări, lista completă a acestora putând fi consultată aici.

În India, proiectul a fost criticat de activiștii care susțineau că a oferi gratuit un serviciu minimal de aplicații de Internet săracilor din țara lor (serviciu care include, bineînțeles, și Facebook)  e o dovada de „inegalitate”. Versiunea de internet Free pentru cei mai săraci indieni oferă date Basics legate de sănătate, călătorii, locuri de munca și informații oficiale ale guvernului. Cum aplicațiile pentru smartphone erau limitate, iar datele transmise puține, costurile erau și ele la minimum.

În replică, Facebook introduce servicii gen BabyCenter – despre sarcină, ori Smart Business – dedicat tinerilor antreprenori. Considerând schimbarea drept una majoră adusă proiectului, i-a schimbat și numele în septembrie 2015 în Free Basics by Facebook pentru a îl diferenția de inițiativa-umbrelă Internet.org. Apare un nou site care vine la pachet cu un meniu de unde utilizatorii din Asia, Africa și America Latină își pot alege ce servicii să activeze.

free-basics-from-Facebook-India-reliance

Cu toate acestea, serviciul a fost etichetat în India just a Facebook proxy targeting India’s poor, iar în februarie 2016 a fost blocat pentru Prohibition of Discriminatory Tariffs for Data Services Regulations, după ce în octombrie 2015 fusese suspendat și în Egipt. La momentul lansării sale, serviciul internet.org era considerat un pas înainte în direcția inițiativelor generoase gen Facebook Zero, anunțate în 2010, iar un articol din TechCrunch compara această inițiativă cu cea a Google, Project Loon.

Google_Free_ZoneDar cum și această inițiativă, la fel de generoasă, a evoluat într-o direcție similară FreeBasics, cu Google Free Zone, utilizatorilor nu le rămâne decât să spere ca din competiția acestor giganți să iasă, cândva, și ceva bun.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s