Am văzut alegeri în Duminica orbului

Ca și acum 20 de ani, am avut iar alegeri în duminică marcată cu acest nume, în a 40-a zi de la Înviere. Și cam același rezultat, establishmentul făcându-și legea electorală în așa fel încât să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica. Așa că partidele mai nou-înființate (după lozinca primenirii clasei politice) au pornit din start cu șansa a doua.

Dacă la Cluj PSD+ALDE au înțeles cum stă treaba, făcând un (inutil) pas înapoi pentru susținerea candidatului „independent” Buzoianu, la Capitală PNL și-a dat cu arama pe față, refuzând să-și retragă ultima bâlbă, respectiv pe Cătălin Predoiu, în încercarea de-a câștiga măcar Primăria generală. Astfel că din USB-ul lui Nicușor era cât pe ce să se aleagă praful, capitala devenind PSD-istă (cu excepția sectorului 1, la care s-ar putea ca franțuzoaica Clotilde Armand să-l răzbune pe Nicușor Dan, colegul soțului său). Dar periferiile au dus Bucureștiul sub Cluj, ca valoare imobiliară – așa că nu este de mirare.

Ce-au mai demonstrat alegerile? Că lumea s-a cam lămurit și cum stă treaba cu Băsescu, omul fiind bun doar să-și pună în evidență adversarii – ca orice persoană prea vocală, dealtfel. Cred că doar instinctul (sau informațiile?) a ferit personajul să nu participe la cursa electorală, pe care ar fi pierdut-o cu brio, trăgând cortina peste partidulețul său. Așa, incertul său capital electoral rămâne încă dosit, ca o informație păstrată la sertar, așteptând momentul propice să iasă la iveală.

În județul Cluj o singură surpriză, la Turda – unde când patru se bat, al cincilea câștigă, iar Tudor Ștefănie dispare de pe scena politică. Alegerile locale reprezintă un barometru pentru ceea ce se va întâmpla în toamnă, la parlamentare: în ultimii 26 de ani, partidul cu cele mai multe voturi la locale (azi, PSD) va avea cu cca 10 procente mai mult la generale. Motivul este unul simplu: ei sunt cei care organizează alegerile. Sau, Iohannis a speriat ţara cu tehnocrații, iar PNL va avea soarta PNŢCD.

Asta ne duce la falsa asumare la noi a pozițiilor stânga-dreapta, un exemplu clar de pseudo-rivalitate, deoarece nu avem o reală oferta de dreapta. Asta pentru că nici electorat de dreapta nu prea avem de fapt: cei ce se cred dreapta nu sunt decât rebelii UTC-iști, adică un electorat de stanga pseudo-reformator, în luptă cu PSD.

Apoi, după cum se știe, la locale nu prea voteaza masele, pentru că nu se votează omul, ci echipa. Noi încă nu le avem pe astea cu viziunea și avem impresia că un primar are nevoie de echipă, așa că omul nemembru de partid îi lasă pe aceia să meargă la vot și pentru el. În orașele mari care au hipsteri (București, Cluj), au votat și aceia și n-au votat cu PSD-ul nu pentru ca acesta ar fi de stânga ci din contră, pentru că nu e suficient de stânga pentru a fi pe gustul lor!

În București, având în Nicușor Dan un candidat de stânga credibil, hipsterii au votat cu el, în Cluj cred că dacă era pregătită din timp candidatura lui Vlad Buzoianu, ar fi strâns ceva mai multe voturi decât tatăl său. Dacă alternativa la PSD ar fi fost ceva mai de dreapta, hipsterii ar fi votat cu PSD-ul la fel ca în 2012 sau nu s-ar fi prezentat la vot. Nici una din aceste categorii (membrii de partid, hipsterii) nu reprezinta un procent semnificativ decât în caz de participare scăzută, cum se întamplă la locale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s