Noaptea muzeelor sau zilele orașelor

Cu o mică deosebire pe care încerc s-o evidențiez, ambele manifestări sunt fix the same shit.

Am fost aseară la Zilele orașului Cluj și am dat un tur pe la tarabele întinse de la Liceul german (Coșbuc) până la Liceul Bathory. Am ajuns apoi în piața Unirii unde era o scenă a Operei române. Vreme frumoasă, scaune de plastic, lume care bea bere la pahar sau doze de plastic. La plecare, câțiva oameni urmăreau afișele de pe grilajul Muzeului de artă, care anunțau de la ora 20 noaptea muzeelor. Intrare liberă, mă rog – până atunci Muzeul stă închis, instituțiile statului nu se calcă pe picioare. N-au decât să se calce ăștia… cetățenii.

alba brandIar privații, n-au decât să facă și ei evenimente gratuite, ca noi – dacă-i ține, nu să taie bilete la manifestări cortorale. Că dac-ar avea succes, cine-ar mai veni la astealalte, de mare prestigiu, gen cealaltă capitală ori capitală europeană? Justificarea autorităților este că acest gen de manifestări sunt vizitate de 3/4 din populație, deși este vorba de același procent de public care nu merge în restul anului la nici un soi de manifestare. Ori, dacă tot ai ocazia să-i scoți din case acum, de ce nu-i înveți să ia și bilet, că tot ai o armată de funcționari plătiți să facă monitorizări și rapoarte false?

La un preț simbolic: 1 leu/biletul, nu mai trebuie să minți câți au fost și ce mare grozăvie ai făcut ca instituție. Pun pariu că se simte și omul bine că a luat bilet (le poți face colorate ca și confetti-urile de care era plină strada) și ai făcut și educație culturală cu această ocazie. Sau no, dacă te temi că nu-ți mai atingi targetul, fă măcar o tombolă sau un bilet cu valoare 0, ca să ai o evidență clară a participanților.

Alo, Curtea de Conturi, se aude? Sau na, noi muncim (și culturalizăm), noi nu gândim (și nici nu mai educăm)! Până la urmă, cea mai bună idee a fost aruncarea de mingi și de confetti 🙂 Dacă tot e să aruncăm (și) cu (alt)ceva decât bani…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s