Ce marcă de laptop să aleg?

O întâmplare nefericită cu masca de la radiatorul laptopului meu mă face nevoit să-l schimb. L-am primit cu ea puțin crăpată, apoi s-a rupt un gemuleț, imediat altul și uite-așa dintr-o mică problemă am ajuns la decizii majore 😦 Lenovo Ideapad e un așa-zis desktop replacement cu placă video de 2 Gb – nu că l-aș fi folosit la jocuri, a fost mai degrabă mașină de scris – dar bun de grafică. Așa că am ajuns să fac o retrospectivă a mărcilor de laptopuri deținute. Și o (re)evaluare: ce contează la un laptop? Brandul, caracteristicile tehnice, sau destinația pentru care-l cumpărăm?

Acum ceva vreme, HP-urile erau printre cele mai bune, chit că erau făcute tot în China, ca și Dell-urile. Dar cele două companii sunt încă americane, iar chinezii le fac după specificațiile ălora, așa că sunt bune. Ce contează se pare că este gama:

Dell are Inspiron pentru home-user și Latitude pentru business, ultimele fiind ceva mai solid construite și cu placă video încorporată. HP era odată HP-Compaq, iar atunci HP-urile erau pentru acasă și Compaq-urile solide pentru servici. Azi nu mai știu dacă doar brandul a rămas de ele pentru că sunt scumpe și nu m-am mai putut apropia de ele.

Lenovo este firma chinezilor care asamblau IBMceva-urile. La final au preluat și brandul, producând în continuare gama ThinkPad pentru business (poreclite și Tankpad) și IdeaPad pentru home-useri, cu specifcații interesante. Personal, am apreciat la ultimele tastatura chicklet (cu taste tip insulă, numită pe bună-dreptate AccuType) și locașul pentru HDD mSATA, unde poți monta un microSSD pentru sistemul de operare. La ThinkPad mă intrigă acel mouse – buton roșu, cu care nu mă pot obișnui.

Dar dacă de Thinkpad-uri se ocupă mai multe firme din țară (inclusiv NetBrinel din Cluj), din păcate, la gama Ideapad service-ul se face la o singură firmă, Depanero, ce are și garanția la tabletele + telefoanele Lenovo, așa că sunt cam ocupați. O să povestesc dacă e cazul despre experiența cu ei, tocmai am decis să le trimit Y570-ul în service pentru a-mi schimba un plastic, pentru că nu îl găsesc pe piață. Dacă găsiți Ideapad nu doar cu palmrest metalizat ci și bottom-case similar, ceva mai solid, ca să nu pățiți ca mine, le recomand.

Vânzători de laptopuri mai sunt și taiwanezii de la Acer sau Asus, au specificații bune dar balamalele se rup destul de des, nici plasticurile nu sunt mai grozave. Problema cu laptopurile este că nu țin la nesfârșit, mai ales dacă le ținem mult aprinse, pe fotolii și prin canapele. Electronica se încălzește, iar după o vreme contactele acelea ajung să dea câte un rateu, după care problemele apar în cascadă iar sfârșitul vine repede.

O să ziceți c-am uitat de Toshiba cu Satellite și Sony cu Vaio, mărci foarte bune și mai rare pe la noi, când se produceau mai mult prin Japan: fiabile și cu design deosebit. Problema e că acum Vaio nu mai e Sony decât cu numele (de când Sony a vândut 95% din afacere) iar cum Toshiba vrea și ea să iasă de pe această piață foarte dinamică, e greu să le mai recomanzi, chit că e plin de ele prin magazine.

Dacă totuși ești în situația să o faci, recomand un ultra-portabil (zise și ultrabook-uri) pentru internet = social-media + corespondență, chiar și pentru editare de texte, un desktop replacement gen Lenovo IdeaPad sau Dell Inspiron pentru joburi extraservici (dacă sunt) și gama (small)business: Dell Vostro, Lenovo ThinkPad Edge sau Hp ProBook numai dacă te atașezi de lucruri ori știi că-ți va fi greu să te obișnuiești cu alt model, după 2-3 ani.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s