Presa: tabloidă sau internetoidă?

Cine susținea tirajele d’antan din presa română? Dacă nu știați, în gospodăria românească (încă 2 din 5 case au WC în fundul curții) dispariția presei scrise a fost o lovitură cruntă. La fel și pentru deja-dispărutul comerț piețar, unde țăranul își mai desfăcea produsele, până la invazia franco-germană Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Profi și Lidl. Astfel că învelitoarele de slănină au dispărut de pe piață, înlocuite de așa-zisa presă tabloidă.

Pentru că noul consumator (care preferă mall-ul) și-a schimbat și preferințele de lectură. Logic, ce poți citi în timp ce servești un hamburger de la McDonald’s, aripioare pișcăcioase de la KFC sau o șhaorma cu de toate? O chestie mai subțire, care să-ncapă pe masă, scrisă mare, ca să poată fi citită și c-un pic de sos pe ea. Acuma, despre tristețea ziaristului concediat fiindcă nu mai poate scrie la genul ăsta de foaie nu comentează nimeni.

Asta pentru că dumnealui stă anonim, la masa vecină (sau, până luna asta, închis în cușca de sticlă a unei cafenele unde se mai putea fuma), cu nasul în laptop, căutând pe furiș subiecte de inspirație pentru noul său format on-line. O fi tânăra domnișoară care pipăie cu eleganță touch-pad-ul laptopului argintiu? În orice caz, dacă 2 din 5 case au WC în curte, tot 2 din 4 au conexiune la internet. Așa că garda încă nu moare, chiar dacă s-a predat deja internetului, ajungând să concureze blogosfera – de care mai apoi, se lasă sedusă.

Dacă pentru cele 2 gospodării amintite (cu toaleta în fundul curții), dispariția presei a fost o consecință tragică, nu același lucru îl putem spune despre celelalte 3 (din care, stupoare, una s-ar putea să nu aibă internet). Pentru că pe majoritatea nu atârnă plăcuța cu WC, ci alta, mult mai funny, cu „Sală de lectură”. Iar cum dragostea trece adesea prin stomac, disprețul iese și el prin orificii anume stabilite, așa că gestul nostru de a ne trece pe la dos articolele (nota bene, deja citite!) trebuie să fi contribuit, cumva, la dispariția presei scrise.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s