Fumătorul față cu reacțiunea

Am asistat perplex luna trecută la comentariile amicilor din spațiul virtual vis-a-vis de noua lege anti-fumat, inițial o completare la Legea cu cifra 349. Toate problemele legislative (inclusiv cea a câinilor de stână) fiind rezolvate, era nevoie și de amendarea unei legi vechi de aproape 15 ani, care, chipurile nu-și mai făcea treaba. Atâta doar că amendamentele cu pricina, referitoare la spațiile publice, în loc să aducă nițel aer proaspăt, n-au făcut decât să umple spațiile publice cu amenințarea unor vremuri gri.

Nu se poate să existe o astfel de lege, mi-am zis, neînțelegând cum o absurditate orwelliană n-a putut fi tratată cu același umor precum, de exemplu, legea câinilor ciobănești. Cum am făcut parte din ambele tabere, mă gândeam că un amendament la legea existentă ar fi de-ajuns. Dacă s-au găsit (cu chiu cu vai) fonduri pentru a construi rampe de acces pentru persoanele handicapate, cât ar fi de complicat să existe o încăpere (atenție, bine aerisită!) pentru fumători în orice spațiu public?

Pentru că aici era de fapt miezul problemei: orice local ar fi trebui să beneficieze de instalații de aerisire performante, care nu doar că ar fi eliminat (pe moment) mirosurile neplăcute, ci le-ar fi oprit răspândirea și ar fi evitat ca fumul să intre în pereți și în hainele oamenilor, îmbâcsindu-le. Dacă aceste dotări ar fi fost prevăzute din start, nimeni nu ar fi marșat pe NECESITATEA unei astfel de legi. Întrebarea este: de ce a trebuit să intervină o lege orwelliană pentru a impune o reglementare care ținea de un comun bun-simț (common sense)? Chiar era necesară o nouă fractură în societate, un nou experiment – doar vin alegerile – de segmentare a alegătorilor în manevrabili ori mai-puțin-influențabili?

Ei bine DA, aleșii, începând cu onor parlamentul – care s-a clătinat serios, văzându-și reputația pătată ca o consecință a unor erori administrative (de reglementare a accesului, dar mai ales a ieșirii din spațiile publice) – a găsit de cuviință, cu sprijinul guvernului și a președinției, să mai facă un experiment pe seama răbdării alegătorilor. Ne faceți probleme? Vă eliminăm! Astfel se rezolvă problemele, prin eliminare… Așa că în deplină legalitate, după respingerea sesizării depuse la CCR care viza discriminarea fumătorilor, Legea cu numărul 15 / 2016 a fost promulgată de președintele Klaus și va intra în vigoare din 17 martie.

Atât conul cât și conița fumătoare, față cu reacțiunea exprimată de lege vis-a-vis de obiceiurile lor (sic!) puturoase, au reacționat aproape violent la umilințele la care urmează să fie supuși chiar de luna viitoare, odată cu sosirea ghioceilor. A urmat pe plan legal, ridicarea unei obiecții de neconstituționalitate la CCR. În undergraund, un blogger și-a scormonit creierii pentru a găsi soluții de eludare a legii. N-am auzit însă pe nimeni să se indigneze la constatarea că-n mijloacele de transport în comun se urcă oameni mirosind a transpirație! Și nici de vreo interdicție a acestora de a se urca în mijloacele de transport în comun, dar nu se știe niciodată, dacă apare vreo boare europeană din această direcție, n-ar fi exclus să ne ia și pe noi pe sus.

Conul Leonida, personajul piesei după care am parafrazat titlul, își expune acolo ditamai concepția asupra realității. Mai mult decât o clasă de oameni, conul Leonida (împreuna cu oglinda sa, coana Eftimița) exprima o stare de spirit: în tot mai pronunțata diviziune a muncii, omul își cultivă excesiv anumite facultăți, în detrimentul armoniei sale. Exponent al funcționarilor de birou, supuși îndobitocirii extreme (aflându-se între ciocanul șefilor și nicovala „colegilor” săi de plantație), conul Leonida are sufletul pustiu, în schimb e „cult”. La fel și funcționarii noștri, care dau dovadă că-și însușesc noul limbaj de lemn european, la care ne armonizează, precum își însușeau Tezele tovarășului.

Atâta doar că Big Brother nu mai are nume. Altfel, ar fi de așteptat ca noua Inchiziție (în curând) să promulge și legea anti-blasfemie: aceea de a-l numi. În curând faptele care deja contează tot mai puțin nu vor mai conta aproape de loc. Funcționarii devin, ca o oglindă a cetățenilor, tot mai puțin capabili nu de umanitate (le-am cere mult prea mult pentru un salariu de mizerie) ci de a gândi cu mintea lor asupra unei realități, cât de simple. Ce a urmat obiecției de neconstituționalitate? O înăsprire a legii prin reglementări viitoare care să nu evitate apariţiei unor «excepţii» care ar putea impieta asupra aplicării legii.

Abrogând practic vechea lege, pe care își declara inițial că o va amenda, închizând orice portiță, Legea 15 nu mai servește tuturor cetățenilor, ci doar majorității, îngrădind comportamentul în societate al unei minorități, damnate prin viciul pe care îl practică. Asta este realitatea, indiferent de lege. Dar, la urma urmei, de unde gustul oamenilor așa-ziși normali pentru realitate? Sunt ei într-adevăr normali? Nu ar trebui să cercetăm și asta, și până la clarificarea situației, să-i închidem pe toți?

Revenind la realitate, o scurtă întâmplare, petrecută azi în sala de așteptare a unui service auto din comuna Baciu, imediat lângă Cluj. Așteptam să-mi schimbe un ștergător, nu de cine știe cât timp; înăuntru era miros de țigară, afară ningea. La un moment dat, celălalt client întreabă:

– Vă deranjează dacă aprind o țigară?

– Nu, liniștit! Și eu am fost fumător…

Poate că m-ar fi deranjat dacă nu întreba, și aș fi ieșit afară. Dar așa, știind că omul nu mai are mult de fumat, nici mult de trăit, cu tot bunul său simț, am stat și eu în mirosul ăla de țigară, fiindcă s-ar putea să nu ne mai întâlnim.

 

Reclame

Un comentariu

  1. opantazi · februarie 4, 2016

    Finalul m-a doborat… 😀 Sa stii ca mi-am aprins o tigara la tine pe blog, ca probabil nici eu nu mai am mult de fumat… 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s