Un romancier insuficient cunoscut

Pe Cătălin Pavel, din romanul căruia am început să citez pe-aici, l-am cunoscut aiurea (adică pe internet) cu totul și cu totul întâmplător (citindu-i un comentariu de film). Din una în alta, am aflat că scrie, și nu oriunde: romanul său de debut, unul epistolar, al cărui capitol secund deja propune o scenă memorabilă (n-am postat intenționat finalul, ca să nu stric plăcerea lecturii) a fost publicat în 2010 la Humanitas.

S-ar putea să-l mai găsiți prin librării și să faceți o afacere bună. Dacă nu, vă recomand să-l luați de aici, la promoție; pentru bănuții aceia, primiți, strecurat printre pagini, un pic de existențialism de calitate (via Michel Houellebecq, deși Cătălin se revendică de la mai neutri, gen Max Frisch):

„Lumea de afară curge încet în lumea dinăuntru. După un timp, nu mai stai în lumea de afară. Stai înăuntru, unde ai colecția ta de fragmente de lume cu care se poate sta de vorbă, care ar trebui, după ce le ții mult timp înăuntru, să devină inteligibile, deși unele din ele rămân niște blocuri de gheață care continuă să desfidă orice familiaritate după ani și ani. Dar aici nu mai ai ce căuta. Foarte rar mai ești aici. Crește pur și simplu timpul în care nu te gândești la nimic, timpul în care îți amintești și timpul în care te gândești la complicațiile concrete ale vieții, care cu cât sunt mai concrete și mai prozaice cu atât te îndârjesc în refuz.

Zoran (care deocamdată, și de o vreme bună, nu mai avea de a face cu banca, nu avea mașină de reparat, mâncare de gătit, haine de cumpărat, oameni de întâlnit) stătea rezemat de geamul compartimentului și vedea cu coada ochiului un fel de paravane de hârtie care erau chiar lumea, iar drept înainte nu era nimic special. Firele se pierd înainte să se lege. De la o vârstă, ai prea mult trecut ca să-l mai controlezi. În tine a fost turnat prea mult reactiv.”

  • din romanul Aproape a șaptea parte din lume, câștigător al concursului de debut literar UniCredit; publicat în 2010 de Editura Humanitas.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s