Grijă la Cluj, derapează avioane (și discuții)

Am reprodus ieri aici dialogul aproape umoristic, dacă nu ar fi și absurd, dintre turnul de control al Aeroportului din Cluj-Napoca și pilotul Blue-Air. Este un exemplu de lipsă de profesionalism din partea amândurora – de limbaj colocvial, când nu era cazul:

1. Pilotul anunță turnul c-a ieșit de pe pistă. Controlorul ii spune: bine-ai venit, rulează spre terminal.

2. Pilotul repetă: a ieșit de pe pistă (fără să spună nimic de derapaj), iar controlorul repetă și el poezia cu traseul de rulare.

3. De-abia la al treilea dialog pilotul declară PAN, PAN – cod de urgență – reușind să informeze turnul, așa cum trebuia să facă din prima fază.

Așadar controlorul de trafic se comportă firesc – pentru că imediat după aterizare, un avion trebuie să iasă de pe pistă, eliberând-o pentru următorul. Prin ce anunță în primul său mesaj, pilotul confirmă așteptările turnului, respectiv părăsirea (eliberarea) pistei. Imediat ce află starea de fapt (după ce i se comunică urgența cu PAN PAN), controlorul îl informează că va trimite pompierii și echipajul de urgență. Acuma, ce i-a tot urat în continuare… astea sunt deja clujenisme gen Cluj-capitală.

Un alt detaliu despre care se aberează: pilotul n-a ieșit la capătul pistei, ci în lateralul său, de aceea s-a blocat în zăpadă! Acuzele reciproce vis-a-vis de minciuni privind combustibilul rămas și urgența invocată, rămân în discuție 🙂 mai mult sau mai puțin publică.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s