Testul Turing și testul Bechdel

Am să încep cu al doilea, mai puțin cunoscut, publicat într-o serie de benzi desenate (Dykes to Watch Out For) de către scriitoarea americană Alison Bechdel. Este un test de evaluare a reprezentării femeilor într-un film, cu scop de a demonstra modul absurd în care (la 1958) filmele și cărțile se raportau (aproape exclusiv) la genul masculin al personajelor.

Pentru a trece acest test, într-un film trebuie ca:

  1. să existe cel puțin două femei – identificate prin nume;
  2. cel puțin două femei să aibă o conversație la un moment dat;
  3. acea conversație să nu aibă ca subiect bărbații.

Producțiile celebre care nu l-au trecut sunt: Harry Potter și Talismanele Morții (partea a doua), Avatar, trilogia Stăpânul Inelelor și trilogia originală Star Wars. Filmul care mi-a adus testul în atenție, Ex Machina, nu trece nici el decât – cu indulgență – 1 din 3, deși nu este unul sexist.

Subiectul său principal este testul Turing – dacă o mașină (aici Ava, un android cu aspect feminin) poate gândi ca un om. Însă dincolo de subiectul și obiectul testului, există și persoanele care-l efectuează; iar pentru cei implicați, existența (pentru Caleb) și capacitatea (pentru Nathan) androidului de a învăța cum să interacționeze este un studiu fascinant a ceea ce ne face umani.

Chiar dacă este o apariție seducătoare, din punct de vedere al scenariului literar Ava este un android – unul fără gen. Și totuși, joacă rolul unei femei fatale – în același timp seducătoare și în primejdie – nevoită să-și folosească toate atuurile pentru a scăpa de creatorul său, care încearcă să construiască femeia perfectă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s