Ghid practic de achiziție TV

Pentru c-am văzut ieri la KAUFLAND un model de TV Blaupunkt cu 799 lei (aproape 199 USD) care se vinde la TESCO la 99 Lire, și după ce-am citit o știre cum că majoritatea românilor își cumpără televizoare noi de Crăciun, m-am gândit să fac un mic ghid despre televizoarele cu LED prezente pe piața românească.

Fac asta pentru că am parcurs la rândul meu câteva review-uri pe internet înainte să fac propria achiziție și m-am lămurit: criteriile de alegere a TV-ului potrivit pot fi expuse ceva mai explicit, pentru oameni pasionați de filme, nu de tehnică. Cum procedează un a-tehnic? În primul rând, cere părerea altuia (în cel mai rău caz, a vânzătorului). Apoi se caută firma, ceea ce nu este tocmai un criteriu rău: preferințele noastre ar trebui să meargă spre producători consacrați gen Sony, Phillips, Samsung, Panasonic sau LG.

La cererea puștilor inteligenți, mai plusăm ceva pentru un TV cu opțiunea SMART, adică un fel de acces internet, dacă-i legăm o tastatură. Fiindcă facem achiziția asta la momente din astea festive, gen sfârșitul de an, ne gândim că suntem prea săraci ca să ne luăm un lucru ieftin, și ne cam aruncăm. Sunt 4 întrebări care duc la 4 criterii simple după care trebuie să ne orientăm la cumpărături de acest gen:

 1. Cum alegem diagonala televizorului?
 2. Pentru ce rezoluție merită să optăm?
 3. Pe ce tip de ecran vrem să dăm banii?
 4. Care sunt opțiunile utile / care nu?

Hai să vedem. N-o să vă sugerez DE CARE TV să vă cumpărați, pentru că asta depinde de buget, de oferta magazinului dvs și probabil de multe alte motive subiective, ci de ce trebuie vă feriți la achiziție, ca să n-aruncați totuși banii pe fereastră.

 1. Diagonala televizorului Achiziția unui TV începe de acasă, nu de la magazin. După buget, al doilea criteriu – ca importanță – este amplasarea. Măsurați distanța de la canapea la comoda sau peretele pe care veți amplasa TV-ul și împărțiți-o la 3, rezultă diagonala maximă recomandată. Pentru pretențioși, există și un tabel cu marje:
  Diagonala televizorului Distanța minimă Distanța maximă
  24 inci (61 cm) 0,8 m 2,5 m
  26 inci (66 cm) 1 m 3 m
  32 inci (82 cm) 1,2 m 3,5 m
  37 inci (94 cm) 1,3 m 4 m
  40 inci (102 cm) 1,5 m 4,5 m
  42 inci (107 cm) 1,7 m 5 m
  46 inci (117 cm) 1,9 m 5,5 m
  47 inci (119 cm) 1,9 m 5,5 m
  55 inci (140 cm) 2 m 6,5 m
  60 inci (152 cm) 2,3 m 7 m
 2. Rezoluția ecranului TV

Un alt criteriu, după mine, singurul tehnic relevant. Aici aveți de ales între HD (sau HDready), Full HD ori UHD (sau 4K). Mai puteți găsi pe ambalaje sau etichete cifre de genul 720p sau i, 1080p sau i – tot la rezoluție se referă, indicându-ne câți pixeli știe ecranul să afișeze.

– continuă aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s