Clujul predă ștafeta Capitalei Europene a tineretului

Ce-au însemnat Capitala Culturală Europeană pentru Sibiu în 2007 și Capitala Europeană a tineretului 2015 pentru Cluj?

Statutul de Capitală Culturală Europeană 2007 a reuşit să dubleze numărul turiştilor atrași în Sibiu (600.000 în octombrie 2007, față de 300.000 în octombrie 2006), dar n-a reușit să determine intrarea orașului pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. Primarul Klaus Iohannis estima un milion de turiști până la sfârșitul anului, dar cred că era optimist.

Printre cele mai importante manifestări din 2007: Adunarea Ecumenică Europeană, deschisă de Băsescu, concerte susţinute de Opera de Stat din Viena şi Scala din Milano, Festivalul Internaţional de Teatru „Radu Stanca”, Festivalul de rock „Artmania”, şi „Sibiu. Dans. Festival”. Recitalurile lui Goran Bregovici şi Julio Iglesias au umplut Piaţa Mare a Sibiului. De promovarea programului „Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007” s-a ocupat agenția GAV/Scholz&Friends, care a primit de la Ministerul Culturii circa 1,5 milioane de euro pentru a face vizibil Sibiul. Mai multe spoturi ale GAV, printre care „MetARTmorfoza”, „Fabrikultura”, „Mărginimea” şi „Vara veselă”, au rulat, de-a lungul campaniei de promovare, pe televiziuni (naționale + Euronews, Travel Channel, National Geographic) şi internet.

Ce mai poate face Clujul până la selecția finală, care va avea loc în august 2006? În primul rând, să-și tragă sufletul după predarea ștafetei de Capitală Europeană a Tineretului. Primarul Emil Boc este de părere că aceasta reprezintă o recunoaştere a dimensiunii europene a oraşului şi paşaportul pentru câştigarea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Capitala Europeană a Tineretului a însemnat în primul rând UnTOLD. Apoi, spune Boc, peste 3.500 de activități, peste 1000 de evenimente și mai mult de 1 milion de participanți.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s