Statistics Strikes Again

Un nou top favorabil, apărut în Capitalul de azi, vine să zgândăre orgoliul clujenilor, care par a fi o audiență vizată de Editura Evenimentul și Capital. Potrivit datelor unei Comisii Nationale de Prognoză (CNP, mai credibilă decât CNS pentru Diana State și Valentin Gros, autorii articolului), județul Cluj ar fi mândria Ardealului, generând al treilea PIB/cap de locuitor, aproximativ 10.000 eur – cam la același nivel cu Ilfov și Timiș – deși la jumătate față de București, care se poate lăuda cu un PIB de 20.000 eur.

Acuma, ce-ar fi de remarcat din articol, dincolo de titlurile flamboaiante din evz.ro (cel mai tare județ din Transilvania)? Faptul că ar fi cel mai dezvoltat și promițător județ în domeniul IT, la concurență cu Bucureștiul, deși enumerarea principalilor angajatori mai taie din macaroană (Endava, Sykes Enterprises). Apoi, cea mai mare companie dpdv al cifrei de afaceri: MOL Romania. De remarcat firmele cu capital autohton, unde, pe lângă nume ca Banca Transilvania, Terapia și Energobit s-au strecurat Punctual Comimpex și Diferit SRL care aparțin, din câte știu eu, unui bistrițean și unui maramureșan –  asta ca dovadă că mai bine mănânci un tort cu prietenii, decât nimic…

pib1Pozițiile fruntașe din statistici nu par să-i convingă pe bucureșteni (care n-au uitat încă de Caritas și-s convinși că majoritatea investițiilor din Cluj au fost dirijate politic încă de pe vremea lui Boc) iar pe clujeni îi incită mai degrabă la discuții gen: noi cotizăm mai mult decât primim de la bugetul central! Așa că fie CNS, fie CNP = CNT. Texte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s