Remember 1 Decembrie – din 1999 încoace

Am ajuns cu rememorarea zilei de 1 Decembrie la sfârșitul secolului trecut, când poate că manifestări gregare de genul bâlciului din Alba Iulia nu erau chiar ceva neobișnuit. Să nu credeți că s-a-ntâmplat ceva nou, chiar dacă în 1999, după o pauză de şapte ani, la Alba Iulia au ajuns atât politicienii puterii cât şi cei ai opoziţiei. Emil Constantinescu a fost nevoit să renunţe la discursul său din faţa Catedralei Reîntregirii. Tonul huiduielilor a fost dat de 200 de persoane aflate în zona opoziţiei și s-au ţinut apoi lanţ pe întreaga perioadă a ceremoniei.

Următorul 1 Decembrie, cel din 2000, pica exact între cele două tururi de scrutin pentru prezidențiale. Ion Iliescu ajunge la Palatul Cotroceni, după o confruntarea nu lipsită de emoții cu Vadim Tudor. Despre popularitatea Tribunului, amintesc de o vizită a lui Victor Ciorbea în Apuseni, zona sa natală, pe când era prim-ministru. Se strânge lume ca la urs și în final apare o băbuță, sprijinită-n botă: Unde-i, unde-i? Iar când lumea îi spune c-a plecat, ea continuă să întrebe: Unde-i Vadim?

Începutul de secol XXI nu-nsemna pentru Alba Iulia decât schimbarea locatarului de la palatul Cotroceni. În 2002 eram deja o țară NATO: pe Platoul Romanilor erau deja lume cosmopolită; cu drapele tricolore, albastre (cu OTAN) și multicolore (USA). 1 Decembrie aniversa în 2003 o cifră rotundă: erau 85 de ani de la Marea Unire, drept care politicienii au văzut un moment prielnic pentru a-și repara imaginea. Vremea bună şi tehnică de luptă au adus în centrul orașului mai mulți oameni decât anul trecut. Cerul a fost survolat de câteva MIG-uri şi de un avion de transport Hercules. Primarul Mircea Hava, costumat în bucătar, a împărțit cu mâna lui sarmale şi carnaţi. Dar sărbătoarea fractura şi mai mult clasa politică, liderii Alianţei DA (abia înfiinţate), acuzând Puterea că nu i-a invitat.

În 2004, alt 1 Decembrie mai mult electoral decât național. Încă se mai numărau mandatele obţinute în alegerile din 28 noiembrie, iar candidaţii cursei pentru Presedinţie, Năstase şi Băsescu, se pregăteau de înfruntarea finală ce urma să aibă loc peste două săptămâni. La București, Ion Iliescu se bucura de ultimele zile de Preşedinție, în vreme ce  la Alba Iulia, fluierăturile la scena deschisă se anunţau de rău augur pentru Năstase, câştigătorul primului tur al prezidenţialelor. Peste două săptămâni, Băsescu urma să-i sufle mandatul la potou.

1 Decembrie 2005 consemna primul an al guvernării Alianţei DA și clivajul dintre palate – Cotroceni și Victoria – astfel că doar premierul Călin Popescu Tăriceanu găsea de cuviință să participe la manifestările Zilei Naţionale de la Alba Iulia. O singură noutate: suviţa lui Traian Băsescu avea să fie, în sfârșit, tunsă.

N-am ajuns la Alba Iulia anul acesta; redau impresiile lui Alex Cristorian, redactorul abnews:

M-a apucat mila de bieții soldați, care se dădeau cu niște tehnică militară de pe vremea cînd Iliescu era încă nenăscut. Sau să fi fost o paradă de epocă? Apoi, anul ăsta au venit la Alba Iulia o GRĂMADĂ de oameni. Mulți, foarte mulți. Și e un veritabil bîlci. Mă plimbam prin șanțuri și, în puzderia aia de lume, mie îmi era dor de tinerii de la proteste.

indianaCăci azi, la Alba Iulia, n-am văzut lume cum aș fi vrut să văd. Și apoi a fost bîlci. Un talcioc mizerabil. Poveștile primarului, care promitea o serbare mai cu ștaif au fost, ca de obicei, doar niște vorbe. Minciuni. Sute de tarabe, unele cu produse tradiționale și cele mai multe din clanul kitsch. Am văzut și casete – da, casete cu muzică. Plin de țigani machitori care te invită să învîrți un fel de ruletă la care, cică, n-ai cum să pierzi.

boxerE, pesemne, alba-neagra secolului 21. E înșelătorie în toată regula. Și era peste tot, căci am văzut cel puțin vreo 5 sau 6 astfel de șmecheri cu tarabe. Și, evident, celebrul Boxer, cel în care dai cu pumnul să-ți măsori forța, și la care se iau toți golanii și ghiolbanii la întrecere, e și anul ăsta în Cetate, de 1 Decembrie. De fapt, sînt vreo 3. Și după toate astea am reușit să mănînc o tocană de porc cu gust de oaie. Gata, îmi ajunge.

M-am lămurit și cu acest 1 Decembrie, acest talcioc organizat în „Cealaltă Capitală”. O viitoare capitală cortorală europeană.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s