1 Decembrie – ultima decadă

N-am să vă mai chinui cu multe articole sentimentele patriotice: am rămas la 1 Decembrie 2005, cu singura noutate că Băsescu și-a tuns șuvița. Suntem pe 1 decembrie 2006, cu o lună înainte de aderarea la UE. Pentru ca evenimentul să nu fie politizat, organizatorii decid ca singura personalitate care va rosti un discurs să fie arhiepiscopul Andreicuț.

La fel de discretă s-a vrut și ceremonia care marca Ziua Naţională de 1 Decembrie 2007. Prefectul de Alba, liberalul Cosmin Covaciu, declara că autorităţile judeţene nu vor organiza o paradă militară din cauza unui ordin al preşedintelui Traian Băsescu, aprobat în CSAT. Deși CSAT a infirmat spusele prefectului, Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu lămurea sec: nu se organizează paradă cu tehnică militară pentru că la Alba Iulia, nu există. La Cluj însă, primarul Emil Boc n-avea probleme cu defilarea militarilor. Armata şi-a luat revanşa în capitală, unde au fost dislocate sub Arcul de Triumf nu mai puţin de 1.200 de cadre din MApN, SPP şi MI. N-a mai fost baie de mulţime pentru Băsescu, deşi acesta revenise în forţă la Cotroceni după experienţa suspendării de la referendum. Între el şi Tăriceanu ruptura era iremediabilă: trecuți prin criza politică generată de bileţelul aruncat de Elena Udrea presei, au rupt Alianţa D.A. Premierul s-a aliat cu UDMR şi a trimis PDL în opoziţie .

În 2008, Ziua Naţională a picat chiar după alegerile parlamentare. Am avut parte de două parade, desfăşurate la Alba Iulia şi Bucureşti. Personalităţile politice nu s-au înghesuit în acel an la sărbătoarea din Alba Iulia, exceptându-l pe jucătorul preşedintele Traian Băsescu, care venea cu 2 zile mai devreme. Au defilat câteva batalioane, iar avioanele MIG 21 Lancer şi elicopterele IAR Puma au zburat pe cerul senin. Cel mai aşteptat moment al zilei la Alba Iulia a fost cel al mesei populare, unde au fost puse la bătaie 45.000 de sarmale. Cei mai perseverenţi au petrecut câteva ore la coadă. Primarul Hava, prezent la datorie, nu-și încăpea în piele de bucurie: obținuse cel mai mare procent pe țară, dintre toate organizațiile locale PDL. Ca să nu mai servească bucate – odată trecute alegerile – organizase un Târg Gastronomic. Venit apoi la putere, Guvernul Boc suspenda ocuparea posturilor bugetare vacante (circa 145.000) şi anunța încă din luna decembrie primele măsuri de austeritate.

Festivitățile Zilei Naţionale din 2009 aveau să ocupe prima pagină a cotidienelor, dar nu pentru ce s-a întâmplat aici, ci la parada de sub Arcul de Triumf. Preşedintele Traian Băsescu evita să dea mâna cu Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, salutându-i de la distanţă, printr-o înclinare de cap, după care a făcut o scurtă baie de mulţime. Momentul marca intrarea într-o nouă cursă electorală, desfăşurată pe fundalul crizei economice. Alianţa între PSD şi PDL se destrămase înainte de alegerile prezidenţiale. Parteneriatul pentru România, o încercare de guvernare cu susţinere largă, eșua în urma demisiei membrilor PSD din guvern, după scandalul DGIPI. În permieră absolută după 1989, guvernul Emil Boc avea să pice în urma unei moţiuni de cenzură, lăsând loc unui circ întreg pentru numirea unui nou Cabinet. Pe muchie de cuțit – nu se știe din ce oțel – Traian Băsescu avea să fie ales pentru un nou mandat (Mircea Geoană fiind doar pentru o noapte, câștigător la exit-poll), iar Emil Boc revenea și el în Palatul Victoria.

1 Decembrie 2010 avea să ne prindă într-o mare criză economică + politică. Traian Băsescu lipsea în premieră de la festivităţi, iar al doilea om în Stat – preşedintele Senatului, Mircea Geoană – era ocolit de onorul Gărzii, care avea să fie prezentat micuțului premier Boc. La Alba Iulia, primarul Mircea Hava desfășura pe Catedrala Reîntregirii un mesh pe care steagul României primea culori suplimentare, inclusiv portocaliul PDL. Pentru albaiulienii indignați, momentul marca debutul marii distrugeri a zonei Cetății, (justificată de „mai înalte rațiuni” turistice – de fapt, financiare). Pentru mine, era ultimul an petrecut în orașul cu renume, odată, istoric.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s