Anomalii arhitecturale din orașul Marii Uniri

Şi în acest an, participanţii la manifestările dedicate Zilei Naţionale vor avea parte de o masă populară. Se vor oferi gratuit 6.000 de porţii de friptură şi 800 de litri de vin. Pentru marți după-amiază este pregătit un spectacol de muzică populară în aer liber, urmat de un concert al trupei Voltaj. Se pare că numai asta știm să facem – sau doar atât putem duce?

Ce putem vedea cu ochii noștri la Alba Iulia, dincolo de ce ni se propune, oficial? Primarul Mircea Hava a fost, în lipsa unui contra-candidat, cel mai bun (și singurul – ba nu, al doilea) primar al Albei, dar oamenii sunt buni până au senzația că sunt de neînlocuit. Iată câteva (mai multe) anomalii arhitectonice produse de administrația locală:

Fântâna arteziană cinetică

Situată în Piața Tricolorului, în afara Cetății – undeva pe Platoul romanilor. Un ansamblu modern, de un kitch absolut, care nu avea ce căuta aproape de Porțile Cetății. Este o fântână care-și avea probabil rostul în orașul Teiuș, din apropiere, unde ar fi atras mai mulți turiști. Motivul invocat de municipalitate la amplasare: a fost o donație. Instalarea ei a costat însă mai mult decât construcția de la zero (peste doua milioane de lei noi).

Roata lui Horea, Cloșca și Crișan

Majoritatea cetățenilor dezaprobă amplasarea acestui monument în șantul din fata Catedralei pentru. Până în 2011, construcția zăcea în apropierea zidurilor din partea de Nord a Cetății, pe o platformă, lângă Hotel Cetate.

Monument-Rascoala-1784-1785

Clopotul de bronz din piața Custozza

Deși întruchipează unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor, Marea Unire de la 1918,  legătura piesei din bronz cu istoria propriu-zisă nu este decât simbolică. Prin inscripția de pe clopot, istoria este nițel denaturată.

clopotul crăpat

Piramida masonică

Cea mai nouă piesă instalată în Piața Cetății, Piramida din piatră, a stârnit diverse reacții în rândul oamenilor, care n-au prea înțeles rolul ei aici, nereușind s-o asocieze cu Cetatea Vauban, Sala Unirii, alte statui sau clădiri din zonă. Constructorii care au restaurat Cetatea (și au fost plătiți regește pentru asta) aveau nevoie și de o validare. Stă mărturie faptul ca și-au trecut numele pe o piramidă construita special, în mijlocul Cetății.

piramida masonica

Castrul Principia

Dar cea mai urâtă construcție din metal și sticlă din parcul Custozza este totodată și cea care consființește distrugerea castrului legiunii a XIII-a Gemina. Ce nu au reuşit hunii, mongolii şi turcii, au reuşit edilii Albei Iulia, afirmă aici arheologul Ioan Piso.

principia.png

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s