Blogger, gazetar sau pișcotar?

piscotar1A fost odată, demult de tot, pe când avea ursul coadă și dădea salcia roadă,  pe vremea când nu existau încă bloguri, oamenii își scriau dorințele în jurnaluri intime și-și păstrau gândurile pentru ei…

…Vă mai amintiți de acele vremuri când, înainte s-apară blogurile, existau deja pișcotarii?

Pișcotarul era, în prima sa versiune 1.0, un specimen antedarwinian, apărut probabil din preistoria meseriei de ziarist, când anumite specii încă mai trăiau pe seama altora, ignorând separația regnurilor și evoluția naturală.  Existau persoane care mergeau regulat la evenimente, fără a-i interesa subiectul. Erau acolo doar pentru a beneficia de cadourile de la finalul conferinței de presă, pentru a se împrieteni cu PR-ii, sau pur și simplu din plăcerea de a pretinde că sunt ziariști. Dar diferența majoră dintre ziariști și pișcotarii v.1.0 era clară: ultimii nu reprezentau nici o publicație – adică nu erau ziariști, dar pretindeau să fie tratați la fel cu aceia. Unii pișcotari s-au făcut remarcați de-a lungul timpului, de exemplu: inventând publicații. Au apărut însă voci (gurile rele!) care susțineau că ziaristul nu trebuie s-accepte nici un fel de atenții de la PR: nici pișcoturi, nici mese, nici cadouri, nici deplasări. În cazul presei clasice diferența dintre ziarist și pișcotar era una clară.

Pișcotarul contemporan, versiunea 2.0, apărut odată cu fenomenul blogging. Oricine poate avea un blog pe wordpress.com sau chiar blogspot.ro și se poate afișa public cu asta, pentru a merge la evenimente. Dacă la ziariști mai era cum era, acum să vă văd, mai puteți deosebi blogerul de pișcotar?

O primă încercare: pișcotari sunt cei care vin la evenimente neinvitați. Bine, dacă ești focusat pe o nișă, cunoști bine industria și ai tot interesul să participi la un eveniment, poți încerca marea cu degetul – adică poți merge și neinvitat. Uneori interesul învinge, dar a face un obicei din asta încalcă buna-cuviință, chiar dacă ai un blog. A doua: ești pișcotar dacă nu ai un blog real și pretinzi asta doar pentru avantaje. Nu, dacă ai un blog cu care ai participat doar la concursuri online, atunci nu ești bloger, să fie clar! A treia: mai sunt și în ziua de azi oameni care vin, mănâncă, se distrează și aia e. Nu scriu nicăieri că au fost acolo, nu-i vezi online și nici măcar nu urmăresc discuțiile. Să fim înțeleși, nu zic că trebuie să scrii TOT ce mișcă. Dar nu poți merge la evenimente fără să menționezi asta. Spre a spori confuzia în domeniu, sunt și cameleoni – adică piscotari amatori la care blogul e un hobby de care își amintesc când și când, iar atunci când o fac este doar pentru a-i culege roadele.

va urma

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s