Bloger, jurnalist sau pișcotar?

piscotariContinuare de aici, unde făceam o comparație între specimenele din presa scrisă, tipărită sau on-line. Jurnalistul este/era o persoană implicată în activitatea literară sau publicistică a unei apariţii periodice (publicaţie sau, prin extensie, transmisiune radio, TV, Internet). Când în discuţie este o persoană afiliată unei publicaţii (ziar sau revistă), acel jurnalist este numit gazetar sau ziarist. Jurnalistul delegat pentru realizarea de reportaje, interviuri și materiale care presupun interacţiunea cu alte persoane, este numit reporter. Uneori și asistenţii tehnici (fotografi, microfonişti sau alți operatori) ai unui reporter sunt numiţi tot jurnalişti.

La origine, sensul cuvântului „jurnalist” avea acelaşi înţeles cu termenii „gazetar” sau „ziarist”, dar şi-a extins semnificaţia în ultimii ani ca o consecinţă a evoluţiei similare a cuvântului englezesc journalist. În plus, în limba engleză cuvântul acoperă şi înţelesul cuvântului critic din română; de exemplu, music journalist se traduce prin „critic de muzică”. În această accepțiune lărgită, totalitatea activităţilor specifice şi a competenţelor de care dă dovadă un jurnalist poartă denumirea de jurnalism.

Spre deosebire de jurnalist, care, așa cum am menționat, face parte dintr-un trust media și este implicat în proiect alături de o echipă, blogerul scrie de undeva de pe margine, această situație sugerând că nu ar fi implicat (politic) și servește interesul unui grup, opinia prezentată pe blogul său personal fiind una personală. Această poziție îi permite anumite ironii și remarci acide pe care ziaristul, care se presupune că se exprimă public, nu și le permite – pentru a nu leza politica „editorială” a ziarului. Este și o disimulare aici, desigur: ce nu poate „da pe post”, spune pe blog, ca și cum s-ar confesa unui jurnal intim.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s