Top 3 CMS gratuite

Joomla-Drupal-WordpressPublicarea unui website, chiar gratuită, este ceva relativ ușor în ziua de azi. Mai multă bătaie de cap dă actualizarea și administrarea informațiilor publicate, iar acesta necesită un CMS = Content Management System. Un sistem de administrare a conținutului este un software creat pentru automatizarea gestiunii conținutului, în special a siturilor web. Un „CMS web” este un CMS cu facilități adiționale pentru ușurarea publicării de conținut. Scopul său este reducerea sau chiar eliminarea intervenției programatorilor în editarea și administrarea siturilor. CMS-ul facilitează organizarea, controlul și publicarea de documente ori a altui tip de conținut, cum sunt imaginile și resursele multimedia. Un CMS bun ar trebui să faciliteze și crearea documentelor în comun.

1. Platforma WordPress

WordPress este o platformă cu accent pe estetică, standarde web și ușurință în folosire. Din punct de vedere tehnic blogul este o categorie de website. Deși este bazată pe platforma de weblog WordPress.com, platforma WordPress.org este un instrument ceva mai complex care se adresează web-designerilor. La fel ca orice site, blogurile pot conține: forumuri de discuții, știri, prezentări de produse sau jurnale personale. Nu numai că nu exista limitări față de alte website-uri, ba chiar vin cu câteva funcționalități suplimentare: posibilitatea de-a invita vizitatorii să comenteze articolele publicate, schimb facil de linkuri între bloguri partenere, spații generoase pentru informație-text, ușurință în adăugarea informațiilor pe site șamd. WordPress (ajunsă la versiunea 4.3.1) este gratuită și se poate descărca de aici.

2. Joomla!

Joomla este un sistem performant de management al conținutului scris în PHP care permite construirea de site-uri web și aplicații online puternice prin intermediul bazelor de date SQL. Include funcționalități precum cachingul paginilor pentru îmbunătățirea performanțelor, RSS, opțiune de printare a paginilor web, știri de ultimă oră, bloguri, sondaje, căutare web, și localizare internațională. Toate aceste aspecte plus ușurința de utilizare și extensibilitatea au făcut din Joomla! unul dintre cele mai populare software-uri web disponibile. Diferența de bază dintre WordPress si Joomla! este ca ultima este o platformă construită pentru un portal sau o comunitate în timp ce WordPress este construit special pentru a prezenta un site de știri gen blog. Joomla! este o soluție open source – disponibilă gratuit. Ultima versiune (3.4.5) se poate descărca de aici dar comunitatea-suport din România recomandă ca fiind mai stabilă versiunea 3.3.3.

3. Drupal

Drupal este un pachet software modular și gratuit. Asemeni Joomla! și Drupal este scris în PHP, însă instalarea, dezvoltarea și întreținerea unui site web Drupal nu necesită (de obicei) cunoștințe de programare PHP. Drupal funcționează pe o platformă variată de sisteme de operare (Unix, Linux, BSD, Solaris, Windows, sau Mac OS X). În afara PHP, Drupal are nevoie pentru a funcționa și de un server de web cum este Apache sau IIS precum și de un motor de baze de date cum este MySQL. Zeci de mii de persoane și organizații folosesc Drupal pentru a lansa diferite site-uri web (este folosit ca arhitectură software de 2.1% din totalul site-urilor existente). Drupal este preferat de developeri iar Joomla! de designeri. Îl puteți descărca și dumneavoastră (în versiunea 7.41) de aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s