Care este diferența între un website și un blog?

Blog word cloud illustration. Graphic tag collection

Blog word cloud illustration Graphic tag collection

Cuvântul blog este o abreviere pentru weblog, adică un jurnal web. Despre primul website (http://info.cern.ch) am mai scris pe-aici. Primul blog a fost publicat în 1993 de către Marc Andreessen, co-fondator al Netscape. Încă nu și-a revendicat nimeni primul blog din România.

Știm doar că prin 2003 existau deja bloguri românești pe blogspot (actualul blogger); și că prin ’97 existau pagini românești pe geocities, dar nu prea arătau ca niște bloguri.

Se pare că precursor absolut al bloggingului românesc, și primul român cu pagină personală de succes a fost Magdalena (Maggy) Donea. Ea și-a conceput pagina în Chicago, unde lucra la o companie de acces internet. A câștigat una din primele ediții “webby awards”. Avea un trafic impresionant și era de o franchețe uluitoare pentru acele vremuri. Pagina ei (http://staff.interaccess.com/maggy) era practic un jurnal pe net, avea links către alți “pionieri” cu pagini personale, precum Lance Arthur (of “glassdog” fame) și alții ca el. Programa totul singură în html, apoi cgi, etc și își făcea singură grafica: posta fotografii, tot tacâmul… și aceasta în august 1996.

Reclame

3 comentarii

 1. mariusoliviu · noiembrie 14, 2015

  Reblogged this on biblioteca de filme.

  • Magdalena Donea · noiembrie 18, 2015

   Multumesc pentru mentiune, Marius! Ce placere mi-a facut sa gasesc acest mic articol. 🙂 Ma uitam dupa altceva, dar Google m-a surprins!

   Nu stiu daca am avut chiar prima pagina Romaneasca care avut „succes.” Dar a fost desigur cu citiva ani inainte de popularizarea cuvintului „blog.” Le numeam „jurnale” atunci, sau mai simplu „personal webpage.”

   Mersi frumos,
   –Maggy

   • mariusoliviu · noiembrie 18, 2015

    O surpriză plăcută și pentru mine, Maggie, feed-back-ul tău!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s