Bugetul țării în pericol – revista presei locale

presa locoAm venit până în Alba Iulia să-mi rezolv ceva probleme și-am dat de titlul ăsta în ziarul local. Într-un articol de pe prima pagină din Uimirea de joi, dl. Mateș semnalează cititorilor săi cum că noile creșteri salariale ar pune bujetul țărișoarei în pericol. M-am chinuit să parcurg până la capăt articolul fără să bufnesc în râs, încercând să mă dumiresc pe cine ceartă dl. Mateș. parlamentarii care strică socotelile onor guvernului Cioloș, sau administrația ziarului, prin interogarea de la sfârșit: oare știu parlamentarii că în sectorul privat salariile nu au mai crescut de 10 ani?

Înclin spre a doua variantă, totuși – pentru că, în ciuda „amintirile (ce) mă chinuiesc” vis-a-vis de orășelul de provincie, refuz să crez că un reprezentant al presei, oricât de obediente ar fi, poate scrie un titlu atât de naiv și servil. Qui prodest? placintaNu mai poate dormi cetățeanul de grija bugetului pe 2016, care e o previzionare nici măcar discutată încă (darămite aprobată) o schiță creionată a cheltuielilor bugetare pe anul viitor? O planificare efectiv grosieră – supusă oricum rectificărilor – nu poate fi mai importantă decât buzunarul cetățeanului. Ea ține de pixul celor care conduc, și care ar putea tăia (dac-ar vrea) cheltuieli inutile, mutând fondurile acolo unde este într-adevăr nevoie de ele. Până atunci, bugetul este o plăcintă mare și pudrată, cu rețetă incertă – din care se înfruptă multă lume. Sunt curios ce principii se vor invoca acum la construcția bugetului. Am trecut de la austeritatea de penitenţă a regimulului Băsescu – Boc, la austeritatea unei viitoare (și incerte) creşteri a guvernului Ponta. Sunt curios ce lozincă (austeră) va inventa noul regim Iohannis-Cioloș?

depoziteLumea (la generația activă mă refer) s-a cam săturat de atâtea construcții fantasmagorice, a socialismului (spre comunism în zbor) și a capitalismului (cu mâinile sale invizibile), și a trecut la de-construcția sistemelor economice bazate pe austeritate. Economia stă deja, din supra-prudență, pe o grămadă de cash: bugetul aproape că refuză investițiile iar firmele mici, decapitalizate, sunt decimate prin supra-taxare și tăierea accesului la creditare. Așa că lăsați-o jos, presarilor mari și mici, cu bujetul, că măcăne!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s