Pixul e la noi!

anafLa 3 săptămâni de la lansarea operațiunii „Cristal”, ANAF Antifraudă raportează 2200 contribuabili verificați, bunuri confiscate (marfă plus numerar) de peste 4,7 milioane lei (din care 3,8 milioane numai la Dragonul Roșu) și măsuri asiguratorii de aproape 1,2 milioane lei. Numărul contribuabililor invitați la sediul ANAF pentru verificări amănunțite a fost de 409, iar cel al sesizărilor penale de 2.

Pentru cine nu știe, operațiunea declanșată pe 19 octombrie vizează principalele centre comerciale din țară (60), unde inspectorii antifraudă (600 la număr) verifică traficul de mărfuri – în fiecare zi, până pe 25 decembrie 2015. Sunt verificați toți cei care desfășoară comerț (cât de cât) civilizat, „fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal și pentru un șurub”, declara la începutul operațiunii Gelu Ștefan Diaconu, președintele ANAF.

antifraudaScopul declarat al descinderii ANAF în zona comerțului cu ridicata (en-gross-uri) ar fi eliminarea firmelor evazioniste din aceste centre. Acuma, cum apare operațiunea aceasta de cealaltă parte a baricadei? În Cluj au debarcat, din vreo 50 de mașini, peste 100 de inspectori: o companie întreagă, carevasăzică – apariție impresionantă. Fetele drăguțe din prima poză nu știu unde erau că nu le-am văzut – la noi s-au legitimat politicos doi inspectori de sex masculin, unul mai în vârstă și altul mai tinerel.

După o scurtă discuție despre obiectul de activitate al firmei și verificarea contractului de închiriere, au cerut un raport de gestiune. După care și-au dat haina jos și-au început să ne numere, pe bune, stocul, și nu s-au oprit până n-au găsit ceva (nu un șurub, altceva pe plus).

– Mă, ce ochi ai! și-a periat inspectorul vârstnic colegul mai tânăr.

– Aveți acte pe asta? ne iscodește „șeful”.

– Trebuie s-avem, poate să fie un transfer din București cu NIR nelistat încă…

– Aveți, sau n-aveți?

– De-avut, avem intrare pe marfă, haideți să verificăm ultilmele intrări și ieșiri!

Trecem pe procesul-verbal marfa ce stătea să iasă din depozit (o factură pentru Iași) și ultima comandă de transfer din București. Apoi își scot un stick USB, cer voie să se instaleze la PC și ne completează frumos un raport. Între timp, primesc mesaj să nu semnez nimic până ce nu vorbesc cu contabila-șefă, așa că le zic să nu se grăbească. Când aud, se-ncruntă puțin:

– Cum adică să nu semnați, oricum vi-l trimitem prin poștă!

– Stați să vedem, le zic, și-o sun pe Maria.

După ce se lămurește despre ce e vorba, întreb și eu despre ce nelămuriri aveau inspectorii

– Vezi că te pun pe speaker, să audă și dânșii, o avertizez înainte să apăs pe boton.

Asta fiindcă mai pățisem una cu colegii de servici, din cauza obiceiului meu (prost, declarase Răzvan) să dau totul pe post. Maria schimbă două replici cu inspectorii în limba contabilicească și-nchid telefonul. Inspectorul cel tânăr termină de editat raportul de pe PC-ul meu, în timp ce domnul mai în vârstă completează (de mână) lista stocurilor verificate. Așa că apucăm să tragem niște concluzii:

– Puteți să vă cumpărați rola confiscată înapoi, de la noi – îmi propune.

– Am vorbit cu șefa mea, și nu vrea! Spune c-a mai avut controale, și dacă de la o firmă impecabilă ca noi vreți să confiscați o marfă, puteți s-o păstrați…

– Și nouă ne este cumva că ne-ocupăm cu-așa ceva, când știm că sunt destule probleme în țara asta, filozofează inspectorul.

– Dar atitudinea asta a șefilor dumneavoastră să știți că nu e bună, pixul e la noi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s