Festivalul Filmului Francez 2015

festivalNici nu s-a terminat bine Comedy Cluj #7, că începe Festivalul Filmului Francez – un eveniment ce se desfășoară în 8 oraşe din România, între care şi Cluj-Napoca. Aici Festivalul se va deschide oficial joi de la ora 20 cu „Dheepan”, filmul premiat cu Palme d’or în acest an la Cannes.

Ediția 2015 a FFF aduce un omagiu regizoarei Chantal Anne Akerman, cunoscută publicului pentru filmele feministe. Proiecția selectată, „Nebunia Almayer” (2011), o adaptare a romanului cu același nume de Joseph Conrad, are patru nominalizări la Magritte Award. Noua editie (a XIX-a) a Festivalului propune, în continuare, o săptămână de selecții în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema (critică de film).

Dacă în 2014 la loc de cinste era burlescul, 2015-le se remarcă printr-o introspecție în genul noir. În cosmopolitul Cluj sunt programate proiecții speciale cu ocazia sărbatorii americane (sic!) Halloween: thriller-urile „Alphaville” de Jean-Luc Godard (anii ’60), „L’Etrangleur” de Paul Vecchiali (anii ’70), „Vivement dimanche!” de François Truffaut (anii ’80), „J’ai pas sommeil” de Claire Denis, și „La Ceremonie” de Claude Chabrol (anii ’90). Din cinematografia contemporană: „La chambre bleue”, de Mathieu Amalric.

În cadrul competiției vor fi prezentate șapte premiere ale tinerilor regizori francezi, în prezența unora dintre aceștia, iar în cadrul secțiunii Panorama, vom putea (re)descoperi câteva filme emblematice ale cinematografiei franceze.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s