Și-avea un picior…

biciclismVorbind de picior, am uitat complicatele angrenaje care-l susțin, și mă refer în primul rând la gleznă. Prin secolul XX, glezna încă mai constituia un element principal al atracției. Ascunse de rochii lungi, picioarele nu trebuiau sugerate decât printr-o ivire a gleznei care, singură, putea promite dezvăluirea întregii frumuseți și trezi așteptări privitorului. Dar ce rost mai au atâtea subtilități, spune secolul XXI, întinzându-și colanții? Ce vezi, aia e! Și zi că nu-ți place… De plăcut, ne place – mai ales bărbaților, dar nu știu cât de bine ies femeile din competiția asta: cu picioarele dezgolite până-n fund și cu buricul la vedere-n galantare, sigur că marfa se vinde și se cumpără mai ușor, mai repede, mai… ei bine, ca tată de fete, nu știu cât e de bine. Mi-aș dori ca tranzacțiile sentimentale să se desfășoare în slow-motion, nu pe-așa viteză.

Nu spun că secolul se prefigurează sexualizat – aș exagera. Există o (nouă) libertate sexuală care în mod evident ne depășește pe cei născuți la sfârșitul secolului trecut. Dar există, și mai mult, se recunosc ca atare, persoane a-sexuale. Asta pentru că diversele orientări sexuale care i-au oripilat pe bunicii noștri și ne-au lăsat indiferenți (sau politically corecți) pe noi s-au (și mai) diversificat. Am descoperit asta tastând asexuality.org: dincolo de heterosexualitate (atracția față de sexul opus) homosexualitate (atracția față de sexul similar) și bisexualitate (atracția față de ambele sexe) ar mai exista pan- și a-sexualitatea (termen diferit de celibat ori abstinența sexuală, considerate opțiuni).

Era de altfel la mintea cocoșului că există și persoane a-sexuale, care au ca însușire intrinsecă nedezvoltarea atracției sexuale – nici pentru genul opus, nici pentru cel similar lor; doar că nu a stat nimeni (până la apariția internetului) să definească o categorie care să le includă. Au fost ignorate până s-a constatat că totuși, pot manifesta sentimente romantice pentru alte persoane, independent de atracția sexuală. Iar asta lărgește spectrul clasificărilor, deschizând calea pentru noi definiții din care enumăr câteva foarte pe scurt (pentru că suscită un articol distinct):

Asexualii – având drept însușire caracteristică, așa cum am amintit, lipsa atracției sexuale față de alte persoane. Îi pot considera pe ceilalți atractivi dpdv estetic (cum arată, cum se îmbracă) dar nu au dorințe în ceea ce-i privește. Și aceasta chiar dacă, să zicem, ar avea tangențe cu dorința, în sensul că și-ar dori să trezească afecțiunea celorlalți, dar fără ca aceasta să aibă și o componentă sexuală. Pare un comportament adolescentin, dar la vârsta maturității sexuale poate genera neînțelegeri cumplite.

Aromanticii – o persoană aromantică este una caracterizată prin insuficiența ori chiar lipsa romantismului față de ceilalți. Femeile presupun adeseori asta despre bărbați ori despre persoanele exagerat de sexuale. Dar una (sexualitatea) nu o exclude pe cealaltă (romantismul). Ca să continuăm definiția noii categorii după asexuality.org, aromanticii pot fi persoane sensibile care reușesc să stabilească relații interpersonale dar pur și simplu nu simt (instinctual) nevoia unei conexiuni romantice.

Demisexualii – o categorie interesantă, pe (în) care sigur o (vă) veți recunoaște: sunt acele persoane care nu pot dezvolta atracție sexuală în lipsa unei legături emoționale față de o altă persoană. Iar legătură emoțională poate fi, sau nu, de natură romantică.

Demiromanticii – similar demisexualilor, nu pot dezvolta sentimente romantice față de alte persoane în lipsa unei strânse legături emoționale (nu pot avea astfel de sentimente pentru persoane străine, pe care nu le cunosc nemijlocit).

Lithromanticii – sunt persoane care trăiesc romantismul dar nu simt nevoia reciprocității acestor sentimente de la parteneri. Acestea se pot simți bine (sau nu) în relații romantice.

După cum probabil ați sezizat, noile categorii vizează comportamente de nișă, care pot părea oarecum ciudățele majorității. Despre asta însă, cu altă ocazie. Week-end plăcut!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s