De n-aș mai fi… Harap-Alb :)

de-as-fi-harap-albDacă Harap-Alb este considerat un basm cult, în principal pentru că eroul său este unul atipic, De-aș fi… Harap-Alb este unul din cele mai culte filme ale lui Gopo. Deși o pastișă după basm, se spune că este filmul care ar fi solicitat cel mai mult imaginația regretatului regizor român. Asta apropos de ce filme se puteau face acum 50 de ani – și acum nu se mai pot face, naiba știe de ce.

Ca sa revenim la așa-zisul basm cult, Harap-Alb este basm fiindcă își pune personajele în situații absolut convenționale: călătorii, aventuri, încercări care au până la urmă un înțeles, o morală. Și este unul cult pentru că eroul său este unul lipsit de calități: cel mai mic și mai fraier dintre frați, întâi se laudă cu originile lui, ca apoi să se vaite și să-și recunoască slăbiciunile; totuși, este un băiat bun de pus pe rană: vorbește cu calul, ajută băbuțele și gânganiile… oricine-i urmărește povestea îl poate îndrăgi și mai că se poate recunoaște în faptele lui.

Am auzit recente comentarii depreciative la adresa basmului. Cum că Harap-Alb ar fi un român tipic, un anti-erou: lipsit de calități, înconjurat de fraieri și gogomani, care o scoate la capăt – nici el nu știe cum, probabil fiindcă orice poveste trebuie să aibă un final. Că de fapt, n-ar prea fi un model, că nu ajungi niciunde în ziua de azi cu… cumsecădenia. Cotidianul, cică, reclamă eroi autentici, modele solide, tipice, nu de-ăștia, vai de ei, atipici. Care se mai și lasă conduși de Spâni și stăpâni, carevasăzică. La naiba cu descurcăreții, nouă dați-ne roboței, nemțălăi nu grecotei 🙂 asta cere piața. Ce părere-aveți, o fi bine, o fi rău?

O fi albă, o fi neagră, ori e așa-și-așa? La care-opinie achiesați?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s