Three colors: blue8


binoche2
La urmă, acest film bleu din seria Trois couleurs nu spune mai mult decât Marin Preda în Cel mai iubit dintre pământeni, nici mai original, dar o spune cu alte mijloace (o Juliette Binoche perfectă în rol, glaciala, golită de sentimente, cvasi-inumană), și cu diverse trimiteri cinefile:

 1. julie-grazes-her-knuckles-against-the wallActrița care o joacă pe mamă + mișcarea mâinii Juliei peste zid sunt aluzii la Hiroshima, Mon Amour, un film din 59 al lui Resnais despre uitare.
 2. Simbolistica, de asemenea, face o parte însemnată din film. Albastru = melancolie, singurătate, tăcere, dorinţa de libertate: sânge albastru = generozitate.
 3. Blue-3compozitorul Patrice de Courcy voia să-l evoce în mementoul de final pe Van den Budenmayer, un alt compozitor fictiv, misterios, alter-ego al lui Preisner care compune Concertul pentru unificarea Europei cu ocazia altui film al lui Kieslowski, No end.- O să vă descurcați cu toate astea? O să-mi arătați? încearcă să facă Julie pe muza

  binoche3Pentru ca la final să-i vedem pe toți cei conectați de muzică, sau de (in)acțiunile Juliei – convergând toate aici, în vreme ce ea se iubește cu Olivier dinapoia sticlei unui acvariu subteran (ca un perete invizibil între noi și ei, între ei și cameră). Un final destul de dificil de înțeles: iubirea ca regenerare, ca laborator al vieții, sau ca sicriu?

Singura trimitere clară, fără alte interpretări, este vocea corului, care preia cel mai frumos text biblic – cunoscut ca și I Corinteni XIII, sau epistola întâi către corinteni a Sf. Apostol Pavel:

 1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
 2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
 3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
 4. Căci dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
 5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
 6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
 7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
 8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
 9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
 10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
 11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
 12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
 13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.
Reclame

Un comentariu

 1. mariusoliviu · august 26, 2015

  Reblogged this on biblioteca de filme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s