România SRL

steag-gaurit-revolutieEconomia este un subiect ingrat pentru că avem prea puțini specialiști care se pot lăuda că-l stăpânesc. Ca să pari competent în acest domeniu, în România SRL, și eventual să-ți etalezi compentența la TV, trebuie să fii angajat la BNR, guvernator sau măcar vreun vice sau consilier al aceluia. Despre ceilalți economiști, făcuți la școala de balet – după cum erau botezate ISE-istele în epoca majoritar poliTEHNISTĂ – se spune că primesc în timpul facultății o injecție ca să gândească în favoarea statului. Așa că ies gata vaccinați, imuni la alte probleme economice decât cele turnate în ei cu tolcerul și pasivi în fața ANAFurii furibunde care mătură ultimele fărâme ale economiei de subzistență.

administratia-prezidentialaDin păcate – și asta o să și demonstrez în continuare – tot ce a mai rămas din România este un prăpădit de SRL la care suntem cu toții angajați. Cei din generația mea – am fost angajați de când ne știm în construirea socialismului. Apoi, după 89, cea mai mare parte ne-am angajat în continuare, pe aceleași salarii de mizerie, la (de)construirea capitalismului, fără să avem idee de particula dintre paranteze, invizibilă pentru noi la acea vreme. Dar cea mai bună demonstrație a afirmației din titlu este explicația SRL – ului. Suntem o societate cu răspundere (tot mai) limitată și mai nou o dăm și pe post. Totul a-nceput cu reclama aceea la Petrom, în care șoferul e mândru că-și face treaba lui și-atât, urmată de sloganul (mincinos): România va crește prin bun-simț și responsabilitate, de parcă am chiar fi o meritocrație. Iar de crescut, a crescut doar profitul din conturile OMV-ului, care s-a-mprumutat de bani să cumpere PETROM-ul, la vremea privatizării.

Și a culminat cu alegerea unui președinte neamț, care nu pare (cel puțin deocamdată) a vedea dincolo de gardurile propriei instituții. După ce ne obișnuisem ca fiecare nou guvern să deplângă greaua moștenire și dezastrul lăsat de guvernarea anterioară, hop și Președinția, la prima măsură semnificativă de după alegeri: ne anunță pe noi, angajații lor, cum c-ar fi găsit plin de sticle goale la Palatul Cotroceni. Și că domniile lor se foarte ocupă acum cu punerea la punct a hârtiilor administrației prezidențiale.

Iar noi, fraierii care l-am votat și speram măcar la vreun GmBH… asistăm în România anului 2015 la aceeași societate cu răspundere limitată, căci asta înseamnă de fapt un SRL: fiecare cu aia mă-sii. Președinții cu treburile lor, patronii cu banii și angajații cu munca. Cum s-a ajuns aici? Pentru că lucrurile nu se-ntâmplă doar cu nesimțire, ci și pe nesimțite. Nu sufăr nici de constipație, nici de teoria conspirației.

Scriu articulușul ăsta pe fugă și din bucăți – ca pe toate celelalte, dealtfel, pentru că ăsta sunt: un ins mereu pe fugă și din mai multe bucăți pe care trebuie să le-adun, în fiecare zi. Așa că va trebui s-aveți răbdare să-i urmăriți episoadele până la concluzie. Am să vă reamintesc modul în care s-au desfășurat lucrurile – ați ghicit – în episodul următor. Care 🙂 va urma.

Reclame

2 comentarii

  1. mariusoliviu · august 20, 2015

    Reblogged this on biblioteca de filme.

  2. Pingback: Românica SRL – biblioteca de filme

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s