Agenții specifici ai povestirii

harap-albPe lângă rolurile principale (protagonistul și antagonistul) care îndeplinesc sau suferă diferitele acțiuni cu care ne delectăm în filme sau povești, există o serie de tipologii necesare, dar mai puțin remarcate de spectator și anume agenții specifici. Am remarcat prima dată acest gen de personaj în comentariile de pe internet ale basmului Harap Alb. Elevii cu pretenții care postează referate fac trimiteri la exegezele lui Lovinescu, care folosește termenul de mistagog – un cuvânt interesant, venit din franțuzescul mystagogue.

harap2Comentariile (cam varză, de fapt) distrează teribil prin prețiozitatea lor: calul-sfătuitor al lui Harap-Alb ar fi un animal mistagog, Sfânta Duminecă este un personaj mistagog, ba chiar și Spânul – antagonistul – ar fi un soi de mistagog prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea spirituală a voinicului, fiind o piatră de încercare. Oricare ar fi mistagogul din poveste, este de reținut acest cuvânt: sună mai curat decât guru sau ghid spiritual, folosite în limbajul curent. Mai puțin pretențios și pe înțelesul oricui este sfătuitorul, cu perechea sa sfătuitorul inhibitor.

În clasificarea lui Claude Bremond din Logica povestirii (ce poate părea exhaustivă cititorilor neinteresați de rolurile povestirii, dar nu acestora mă adresez eu cu precădere) influențatorii sunt enumerați așa ca mai sus, împerechiați în alte cuvinte „nepereche” (mai puțin uzuale, construite): informatorul și tăinuitorul, seducătorul și intimidatorul, obligatorul și interdictorul, sfătuitorul și sfătuitorul inhibitor.

În încheiere, au rămas de enumerat ceilalți agenții specifici ai povestirii, ce stau lângă influențatori: conservatorii și modificatorii, la extremele relației subtile cu protagonistul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s