Clujul, pe undeva

clujoacaUn Cluj impunător, pe undeva, naivilor… După ratingul ultimelor articole despre acest oraș observ că exercită o fascinație și asta clar vine de undeva. Ori, să fie doar o putere de fascinație, o putere a grandorii exploatată de mai-marii urbei și de nativi (clujenii get-beget) în defavoarea naivilor (studenților ori altor vinituri de prima ori a doua generație) care, furați de peisaj, acceptă să-și vândă minutele și secundele vieții pe salarii de mizerie?

Scrieți aici cu ce vă fascinează pe voi Clujul, ca să vedem cum stă treaba de fapt: chiar trezește orașul bruște lirisme ori este vorba mai degrabă, de bizare energii subterane?

Ce părere aveți: mai trebuie să curgă multă apă pe Someș până se-asfaltează străzile și scăpăm de praful dintre dinți? Sau suntem atât de creduli și totodată, avizi de recunoaștere, încât merităm politrucii care ne conduc – în detrimentul liderilor? Fiindcă una e patriotismul local – de înțeles – și alta, fudulia. Problema cu această fudulie – în fond, benignă, dacă s-ar manifesta doar pe facebook – este că hrănește mediocritatea politrucilor locali.

Să fie Clujoaca doar umila continuatoare a castrum clus, o locație înghesuită care generează aceste aspecte de comportament gregar: violență în trafic (mulți pietoni loviți chiar pe trecerea pentru pietoni), cinism în administrație (corupție generalizată, multe șpăgi), cruzime în relațiile personale (multe divorțuri și cazuri de abandon familial)?

Citeam undeva (pe un blogdespre minoritari, că aceștia vin cu idei și inițiative, care odată respinse, se coagulează în curente contra-majorității, care ar funcționa ca liant energetic în comunitate. Asta să fie minima psihologie (cvasi-comportamentală) a orașelor mari? Trăim în Cluj-Napoca și asta ne ocupă tot timpul sau noi trăim, noi nu gândim (da deloc)?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s