Unde merg elefanții? – de obicei se îngroapă în nișe: TV șamd

calinAm explicat, enumerând insolvențele, motivele dispariției a trei elefanți din presa românească, o presă care din câine de pază este pe cale să ajungă menajerie pustie. CTP și Lupea erau printre puținele condeie cu greutate din presă, care scriau de ceva ani după cum îi tăia capul, fără mari calcule politice, desigur cu ochii deschiși la propriile interese și nu fără simpatii.

Articolele lor se scriau într-un fel – după un tipic ce-ți sugera mintea dinapoia peniței. Chiar dacă nu-i dădeai totalmente dreptate, nu puteai să nu accepți justețea opiniei autorului, acea fațetă a problemei pe care o evidenția. Fiindcă opiniile lor nu se schimbau după cum bătea vântul și pentru că încercau să critice metehne, comportamente, politici, nu neapărat oameni. Elefanții ăștia umflați de salarii babane măcar nu chinuiau tastatura ca postacii de serviciu, ori ca procurorii ce se căznesc să-ncropească un dosar cu probe scoase din alte dosare, care se fac din declarații ori suspiciuni – mai mult sau mai puțin rezonabile.

CTP continuă la Digi24 în locul lui Hurezeanu, Ioana Lupea pare a se implica în câteva mișcări civice. Tucă se pare că-și pregătise ieșirea de ceva vreme, fiind băgat în tot felul de afaceri personale – eu îl văd în zona editorială, publicând operele complete ale lui Emil Brumaru, de exemplu. Nu sunt singuri ziariști rămași fără job, ci din păcate – și asta doare cel mai tare – și de obiectul muncii! Parcă nu mai interesează pe nimeni o anchetă de presă bine… coaptă.

Cam asta reclamă recent în suplimentul Ziarului financiar, articolul altui condei abandonat al presei românești, Tudor Călin Zarojanu, care de asemenea a cochetat cu televiziunea (a și lucrat o perioadă în TVR). Și el părea să fi găsit o nișă, prezentând recent (și cu destul succes, zic) ultima ediție a Gaudeamus-ului la TVR2 în Arte, carte și capricii..

Vorba cântecelului: trei elefanți/ se legănau/ pe o pânză de paianjen/ și pentru că/ nu se rupea/ au mai chemat un elefant! Patru elefanți…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s