Unde merg elefanții? – continuare fără divagații, despre cei din presă

Acum, apropos de elefanții din presa scrisă (trecută mai nou online), după mine CTP-ul a ieșit cel mai elegant din scenă, în plină glorie (demnă de Almanahul anticipația) – a prezicerii victoriei lui Iohannis. Sensibilă ca orice „damă bună” (cum zis-a Caragiale), Ioana Lupea a rămas cu nostalgia unui tânăr premier socialist, în jurul căruia să strângă o Syriză coagulată nu doar din pepiniera PSD, ci și din presarii și cititorii de stânga. Tucă scrie poezii (erotice) și lasă senzația că va supraviețui cel mai ușor despărțirii de presa scrisă, dintre toți elefanții.

Motivele acestor demisii care par să sugereze mișcări de mase? Ca și-n finalul povestioarei (dați click pe albastru s-o citiți) anterioare cu elefanți – insolvența!

tuca3În cazul lui Tucă – Intact Publishing (a doua firmă care edita Jurnalul Naţional) și-a declarat insolvența (la fel ca si predecesoarea sa), ca să nu suspende plata datoriilor către debitori. Intrarea în insolvenţă a fost consemnată pe 25 ianuarie 2015, după care se va intra în faliment, exact așa cum s-a întâmplat și cu Editura Intact.

ioana-lupea2Despre Ioana Lupea – Holdingul Adevărul fusese înfiinţat în toamna lui 2006 de către Dinu Patriciu, imediat după achiziţia ziarului Adevărul. Trustul Adevărul Holding SRL are în portofoliu, printre altele, cotidianul Adevărul (poziționat în zona quality), tabloidul Click! (cu cel mai mare tiraj din România), săptămânalul Dilema veche, revistele OK!, Dilemateca, Foreign Policy Romania, Historia și Tango, colecţiile de carte de lux Adevărul și un număr de suplimente și titluri online. La sfârșitul lui noiembrie 2012, trustul își declară insolvența, odată cu preluarea sa de la Dinu Patriciu de către Cristian Burci. În 2013 holdingul raportează profit, astfel că în mai 2015 se aprobă reorganizarea sa pe cale judiciară.

cristian-tudor-popescu1Nu în ultimul rând, despre CTPun monstru (s)acru – acesta, după un dezacord cu bossul Mediafax Adrian Sîrbu, abia ieșit din pușcărie și pus pe vânzări (își scoate la vânzare printre altele apartamentul de lux din Mamaia), decide să plece în tăcere. Mediafaxul își ceruse insolvența (asemenea mai sus-amintitelor surate) în decembrie 2014, prima ședință a Adunării generale a creditorilor ținându-se în martie 2015. Se pare că administratorii judiciari ai companiei ar fi decis să închidă Gândul și alte site-uri, iar Sîrbu ar fi încercat să salveze ce mai era de salvat cu prețul reducerii generale a salariilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s