Capitala istorică a Transilvaniei

Trei orașe din Ardeal își dispută acest statut, de capitală a provinciei istorice: Alba Iulia, Sibiul și Clujul. Acuma, depinde unde stabilim începutul istoriei, sau care parte a ei o privim cu ocheanul invers, cea de sfârșit de Ev Mediu – început de Renaștere, pe care o știm doar din cărțile vechi, sau cea recentă ale cărei urme încă le mai vedem.

Imagine-veche-a-Palatului-Principilor-din-Alba-IuliaPrincipatul Transilvaniei a debutat la 1540 sub Ioan Sigismund, fiul voievodului dintre anii 1526 și 1540, Zapolya – Szapolyai János. Prima capitală a principatului independent, la început cu discretă influență, mascată de plata unui aproape nesemnificativ tribut, dar mai apoi sub fățișă suzeranitate turcească, a fost Gyulafehérvár = a lui Iuliu albă Cetate, ori Cetatea Albă a lui Iuliu devenită Alba Iulia.

Ori Gyula (din denumirea orașului) era, ca și Kende, doar un titlu, un rang al întemeietorului său – și nu un nume? Și atunci, rangul spiritual de gyula era primul, sau al doilea după cel militar, de kende? Întrebarea ar putea părea pur livrescă, dacă n-ar avea și Ungaria vecină Alba sa regală, oraș păstrător prin tradiție al coroanei = locul unde se și-ncorona regele maghiar: Szekesfehervar.

Atunci ce fel de capitală putea fi cea a lui Gyula? În mod paradoxal, dacă întemeietorul său era de prim rang, atunci orașul său ar fi putut fi o capitală de CEAlaltă, adică de rangul doi sau trei, după Buda și (înainte sau după) Alba regală. Ar fi fost, să zicem, Alba spirituală, ca o copie a CELEIlalte Cetăți Albe din Ungaria. Dar dacă Gyula era de rangul doi, treaba cu CEAlaltă cam pică. Kende sigur că s-ar fi supărat, că doar ungurii-s mai dâcoși de felul lor, că subalternului i s-ar fi făcut statuie și cetate. Și ori și-ar fi scos adversarul din istorie, ori l-am fi găsit pe el prin cărți, mustăcind pe la vreun Kendefevervar, ceea ce nu știm să se fi-ntâmplat.  Iar în cărți scrie negru pe alb(a) că primul era Kende, comandantul militar…

Ori noi, tipic post-comunismului, noi citim, noi nu gândim. Nici să muncim nu mai vrem – tot comunismul e de vină, pentru că ne-a obosit cu atâtea lozinci! – dar nici să vrem nu prea mai avem unde. Așa că știm doar ce citim. Iar când albanezii citesc pe un panou că Alba este cealaltă capitală, simt cum inima le bate în piept cu mândrie, că ar putea fi mai mult decât au fost vreodată. Și subscriu la ambițiile regionale ale primarului. Pentru că de fapt, de-acolo de undeva se inspiră panoul de reclamă: sloganul cu CEEAlaltă capitală se vrea cumva legat de comunitatea europeană CEE, la fel ca și logo-ul înstelat precum steagul Europei.

Palatul-PrincipilorAșadar, Alba-Iulia își revendică statutul de primă capitală a principatului independent al Transilvaniei în perioada Renașterii – cea mai glorioasă a istoriei sale. Acestea sunt urmele istoriei, pe care prea puțini le mai cunosc. Ambițiile însă, cresc pe zi ce trece!

Citiți articolul complet pe www.ardeal.today.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s