Al cincizecișitreilea oraș european la mijloc de 2015

ClujuNumbeo.com, un website colecționând pagini web ce conțin date cuantificabile despre orașele și țările lumii, folosește informații colectate de la utilizatorii săi, asupra cărora operează analize statistice. Obține astfel (și publică) periodic câțiva indicatori ai condițiilor de trai din întreaga lume, cum ar fi: costul vieții, calitatea locuințelor, a sistemului de îngrijire a sănătății, traficul din orașe, rata criminalității și poluarea.

Într-un clasament publicat la mijlocul anului 2015 aci, Clujul ocupă un onorant loc 53 mondial după ce, la începutul anului, ocupa locul 73. Indicele calității vieții din Cluj, calculat după prima jumătate a anului era un misterios 142,34. Ce-o fi determinat această urcare în clasament? Că nu poate fi vorba doar de Untold Festival 🙂 Ia să vedem cifrele:

Să observăm cine erau vecinii din acest clasament de la jumătatea anului, preluat de presă:

Și care-i situația curentă (o crescut poluarea, f_ing city dump):

Vă dați seama acum că mișcările în clasament țin de voturile utilizatorilor site-ului web. Altfel, cum să fi scăzut în doar o lună de zile indicele Clujului cu aproape 6 puncte, iar cel al LA-ului cu 10? Să vedem din ce este compus indicele calității vieții din Cluj, oricum între primele 100 orașe din lume: prima cifră, după cum bănuiți, este puterea de cumpărare, la jumătate față de un locuitor al Los Angeles-ului și cu peste 15% sub cel al Zagrebului, capitala a Croației trecută ceva mai rău ca noi, după Revoluție, printr-un război civil și intrată în UE abia de 2 ani.

Următorul indice este al siguranței (străzilor, bănuiesc), unde stăm mai bine decât oricine, ceea ce nu este de mirare în cea mai dezarmată (și aici mă refer la populație) țară din lume. Sub diferite pretexte, în România portul de armă este mult sub oricare altă țară, ceea ce explică și nesimțirea cu care operează hoții, ca și numărul mare de infracțiuni – nimeni nu se teme de nimeni. De aceea consider acest indice oarecum mincinos. Există, desigur, un pericol mai mic decât în alte țări de a fi împușcat pe stradă sau în curtea vecinului (chiar dacă-i încalci proprietatea), dar aceasta nu înseamnă că numărul infracțiunilor (considerate minore, doar pentru că nu contribuie la rata criminalității) nu este ridicat.

Al treilea este indicele de sănătate publică. Și aici stăm mai prost decât vecinii – și nici nu e de mirare. „Moartea domnului Lăzărescu”, un film premiat la Cannes acum 10 ani, face parte încă din realitatea cotidiană a spitalelor din România. Indicele prețurilor de consum ne trage, de asemenea, în jos: 36,65 la jumătatea anului în scădere spre 36,01 după o lună. Ceea ce înseamnă că traiul este tot mai scump. Asta fără a mai lua în calcul prețul proprietăților raportat la venituri, care este, în mod surprinzător, în media vecinilor din clasament, sub Varșovia dar peste Zagreb sau LA – înseamnă că este mai accesibilă achiziția unei locuințe de către un român în Cluj, decât de către un croat în Zagreb, cu ceva mai greu decât pentru un polonez în Varșovia – așa-i că ați click-uit mulți din Florești? Altfel nu-mi explic, la ce prețuri sunt în Cluj. Despre ultimele, nimic nou: deși traficul e ca naiba, poluarea cică e ok?!

În concluzie, fraților (și surorilor) nu are rost să vă mai pierdeți vremea prin LA, făcând pe ospătarii (și chelnerițele) până primiți un rol – știm cu toții că o să deveniți (cândva) actori celebri. Ședeți frumos pe cur în Cluj, că vine TIFF#15 cu alți 10 pentru TIFF, Comedy Cluj cu alte comedii și s-ar putea să nu se știe 🙂 de unde sare iepurele. Aici intru bineînțeles și eu cu „Recuperatorul de iepuri” – cine știe, cunoaște despre ce tot vorbesc acia.

Reclame

Un comentariu

  1. Pingback: Cât face Clujul? | un fel de jurnal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s