utopie, distopie, ucronie

Distopia este o narațiune la persoana I, pagini extrase din jurnalul autorului. Trăsătura sa esențială e familiaritatea, lumea ei nu pare neplăcută, ci are unele ecouri din societatea de azi. Se bazează pe experiența cititorului, ducând-o ceva mai departe. Dacă cititorul se identifică cu ele și le recunoaște, lectura se transformă într-o experiență personalizată. Convenția pune în evidență grija față de evoluții periculoase sau derapaje din societate.

Utopia vinde de la u-topos = un loc care nu există

Ucronia de la u-cronos = un timp care nu există

Autorul unei ucronii are ca punct de plecare al povestirii sale un eveniment istoric care se întâmplă în mod diferit, iar scopul scrierii este de a analiza consecințele posibile ale devierii istorice prin crearea unui povestiri bazate pe efectul de domino al evenimentelor ulterioare schimbării, cunoscut și ca efectul fluture.

Nu reușesc să fac diferența între ea și istoria contrafactuală. Caracteristica distinctivă a ultimei ar fi că are domeniul precis ancorat într-un anume eveniment sau incident care este negat de contrafapte, dar a cărui evaluare istorică este căutată pe o scară a relevanței prin modalitățile istoriei contrafactuale. Un istoric contrafactual va căuta să aducă suficient de multe argumente rezonabile pentru fiecare schimbare, în timp ce schimbările sunt prezentate în linii mari din moment ce rezultatele contrafactuale nu sunt subiectul exercițiului intelectual, ci doar un produs.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s