Migrații și transmigrații în Ardeal și Banat

De la Teiuș și până la Sebeș, albaiulienii (cei mai verzi și mai ortodocși dintre români) se plâng de invazia mocanilor, iar de la Sebeș (fostul Muhlbach abandonat de sași, regăsit de Mercedes) în jos, a ciobanilor. La fel și sibienii din fostul oraș al lui Hermann – se simt cam înghesuiți de ciobanii din Jina, deși n-am auzit plângeri prea mari legate de banii cu miros de brânză de oaie. Sătmarul ar fi stricat de oșeni, Clujul de muncitorii bistrițeni care lucrează zi și noapte în construcții ca să mențină piața imobiliară la cel mai ridicat nivel din țară (după București), iar Timișoara de oltenii descurcăreți, angajați pe capete de corporațiile care n-au crezut din start în autostrăzile trasate de autorități pe hârtie.

Ce rămâne de făcut? Oradea nu reușește nici după cel de-al doilea referendum să se unească cu Sărmășagul și să acceadă la statutul de metropolă regională (ori cetate imperială, precum fost-a Oradia Mare). După asediul cohortelor de fani Rudimental, DJ Shiver & The Prodigy, Castelul Banffy capătă sclipici noroios de Glastonbury – scrie presa locală, în vreme ce din pustia cetate a Bathoreștilor de la Șimleu mai rămân doar poarta principală, câteva ziduri de incintă și două bastioane. De unde vorba unii beau, alții halucinează.

Rămasă fără muncitori, Bistrița nu-i în stare să-și renoveze batăr un cinematograf (rata pirateriei este, prin urmare, cea mai mare din țară), iar (de) pe aeroportul Satu Mare zboară tot mai puține avioane. La Baia Mare mă duc săptămâna ce vine și-o să vă spun exact cum stă treaba, dar am auzit că de luna trecută, de când cu Acordul pentru mic trafic de frontieră cu Ucraina, se fumează mai ieftin și mai bine 🙂

Aștept comentarii despre alte localități și migrații omise în prea-scurta mea introducere! Zalăul, se aude?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s