Trăiește-ți visul?

Am discutat – sau cel puțin am încercat să inițiez o discuție – zilele trecute cu un cineast. I-am precizat în introducere că avem un limbaj comun, fiindcă am cochetat cu scenaristica, iar omul mi-a replicat că e sătul de cei ca mine, care au veleități artistice, dar nu și le valorifică:

– Trăiește-ți visul, omule! mi-a zis cineastul

– Tu vrei să mă tragi la xerox? l-am întrebat

– Poftim?

– Trăiește-ți și tu frumos viața, omule! am încercat să-l opresc în a-mi da sfaturi pe cel ce trăia într-un vis.

– Viața nu începe și nici nu se termină cu un film. Și continuă să-ți visezi și tu visele! am mai bâguit eu, resemnat.

– Și tu vrei asta, dar nu ai curaj sa risti, ca de asta cauti discutii. Simti ca vrei mai mult de la viata, dar ti-e frica sa faci pasul.

Ne-am despărțit pe aceleași poziții – ireconciliabile, totuși. Este absolut normal să se întâmple aşa, pentru că arta se poate face doar cu pasiune şi convingere absolută, nu cu moderaţie şi prudenţă, așa cum ne învață viața pe noi, ceilalți. Am descris întâmplarea pentru că e genul de discurs motivațional pe care internetul îl promovează indiferent de situație. Uneori, în lipsa ori contra oricărei logici.

Fii memorabil, fii rebel. Fii curajos, invincibil, pasionat! De unde credeți că citez toate astea? De pe genericul PRO Tv, televiziunea comercială prin excelență, pe care tocmai începe un program nerecomandat minorilor, deoarece conține scene de violență fizică, psihică, sau de limbaj. Dar din moment ce suntem avertizați, totul este în regulă. Nimeni nu ne obligă să-l urmărim. Despre generice nu te avertizează însă nimeni. Și uneori, ajungi chiar să crezi că totul este posibil. Că lumea îți stă la picioare, așteptând să se predea curajului și pasiunii tale.

Îmi place și mie cum sună. Dar spune-i asta unei mame de echilibrul căreia depinde viața unui copil, al său. Spune-i-o unui tată de stăpânirea căruia atârnă liniștea unei familii. Spune-le că pot lăsa totul în urmă ca s-o ia de la capăt, dacă vor. Sigur, e genul de discurs util în anumite situații – în care ai pierdut totul. E ca un pai de care te poți agăța, într-o încercare de automotivare. Dar asta nu înseamnă că este paiul universal, pe care să-l ții în colțul buzelor toată ziua. Nici că ne putem abandona de mâine joburile sau familiile, ca să ne-mplinim visele adolescenței. Desigur, unii pot încerca. Majoritatea s-ar putea să și reușească.  Asta nu înseamnă că atitudinea este una pe care o putem aplica toți, în orice situație.

Cine nu vrea să-și trăiască visele? Dar cine susține oare visul celuilalt, lumea lui probabilă? Cine îl face posibil? Nu cumva tocmai cel care-și trăiește viața, bună sau rea, și se bucură de darul primit? Așa cum este el sau ea. Cum arată un om fără vise, ați încercat să vă imaginați? Fără pic de naivitate, limitat la un singur vis/obiectiv, acela imediat realizabil, mobilizându-și toate resursele pentru a-și trăi visul! Dându-i afară pe toți cei inutili, din visele sale. Destul de trist, nu? Arta, spunea Oscar Wilde, este cu totul nefolositoare. Nici un artist n-ar trebui să vrea să demonstreze ceva. Când criticii săi nu cad de acord, abia atunci artistul are dreptate. Spectatorul, și nu viața, este cu adevărat oglindit în artă – am încheiat citatele din Wilde.

Ferice de cei săraci cu duhul, ne spune Biblia. Ferice de cei singuri sau de cei bogați, pentru că își pot permite acest gen de nebunie (re)creativă. Lăsați la o parte orice speranță voi, cei intrați în lumea lor! Singurul lux pe care vi-l mai puteți permite este cel din titlu. Să dormiți și mai puțin ca până acum – ca vă trăiți (ori să le trăiți) visele.

Reclame

2 comentarii

  1. T's Secrets · iunie 8, 2015

    o wow! Frumos ai explicat cum e cu „play it safe” desi spre final s-a transformat intr-un discurs (de)motivational. Una peste alta – a picat la tanc pentru o zi de (pentru mine inca) luni 🙂 Prin urmare, te trec pe lista 🙂

    • mariusoliviu · iunie 9, 2015

      Merci! Demotivational sau nu, eu de discursuri pro orice m-am cam săturat, iar motivațiile nu cred că pot veni dinafară, deși e plin de ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s