Scurt periplu social-media

25Ultimele incursiuni prin media socială (prilejuite de un job cu 1/2 de normă), mi-au permis întregirea reprezentărilor fragmentare asupra acestei realități – pentru mine – încă virtuale. O clasificare la primă vedere – superficială, sunt convins (dar de acceptat de dragul discuției) ar putea distinge în așa-zisa social media (neo-media virtuală) următoarele categorii:

actorii, respectiv partea vechii mass-medii virată on-line plus bloggerii, reprezentanții noului val media, individualități care nu simt nevoia (sau nu se simt capabili) să uzeze de validarea mediilor clasice pentru a transmite mesaje

spectatorii, grupați în haterii inteligenți (care selectează de pe margine mesajele pe potriva opțiunilor personale, ignorând restul și în general, ferindu-se să intre în polemici) și likerii, bucuroși să absoarbă orice informații noi, pe care să le valideze cu un Like (și uneori să le și comenteze ori să le share-uiască)

Majoritatea spectatorilor din grup și-au format anumite comodități, devenite proceduri: citirea on-line a presei și blogurilor preferate, urmată (adesea chiar înlocuită de) trecerea în revistă a prietenilor dar și a dușmanilor comuni de pe facebook.  Despre media în general și despre Cartea fețelor îndrăznesc să afirm că au ajuns să înlocuiască deja presa și cărțile. Facebook-ul este noua Biblie consultată (aproape) în fiecare dimineață, poate și seara înainte de culcare.

Convențiile ritualice cu care operăm pe facebook sunt:

emoticonurile preluate din yahoo messenger 🙂 și eventualele shortcut-uri care iau rolul semnelor de punctuație, deja aproape uitate.

33imaginea sau eroticonul (după Mihaela Ursa) aferent fiecărei postări pe facebook; în Evul Mediu, domnițele trimiteau candidaților (prin pețitori) un portret înfrumusețat, iar acela putea cădea (sau nu) pradă amorului subit. Majoritatea prinților și prințeselor ce populează Cartea fețelor pozează – iar imaginile postate nu sunt departe de acest gen al portretului. Cele nereușite în care suntem eventual tăguiți vor fi șterse imediat la cererea noastră, ca nu cumva să ne afecteze imaginea. Nu de cea din oglindă este vorba, evident, ci de imaginea mult mai importantă din Cartea dacă nu sfântă, oricum devenită aproape o referință: funcție de statutul matrimonial al celuei în cauză, imaginile pot sugera decență, chiar eleganță. Cu totul altfel stă situația persoanei single sau cu statut neprecizat: indiferent de studii și vârstă, descoperim un prințipo-cocalar cu torsul tatuat, ori o principeso-pițipoancă, dezvăluindu-și membrele inferioare în toată splendoarea lor de acum 10 ani, neascunzând nimic din ce nu mai este oricum de arătat, deja.

like-ul (ca o adevărată extensie a mouse-ului sau a touch-pad-ului), care ascunde dependența noastră de acest instrumentar, folosit după click-ul pe add friends pentru a putea alege din postările prietenilor. Dacă nu ne plac postările acestora (sau datul în stambă de pe wall-ul lor), există opțiunea unfriend prin care-i părăsim cu un singur click 🙂 în mod virtual.

Cu tot acest convenționalism, realitatea mediului on-line permite și rezolvări mult mai eficiente decât se întâmplă în mod curent: vezi cazul Petronelei Brumă, bloggerița care a copiat din memorie un articol al mult mai celebrei Petronela Rotar, publicat în urmă cu un an, culmea, în aceeași revistă on-line. Depistată de autoare, vedeta în curs și-a pus repede cenușă în cap, recunoscând greșeala involuntară și închizându-și imediat blogul. Un caz de plagiat rezolvat, iată, în 5 minute.

– nu va urma –

Reclame

2 comentarii

  1. mariusoliviu · martie 17, 2015

    Reblogged this on biblioteca de filme.

  2. Pingback: I like you if you like me 4 | un fel de jurnal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s