Lansare de carte la Cluj – Politicile filmului

Lansare-de-Carte-Politicile-filmului.-de-Andrei-Gorzo-și-de-Andrei-StateImpresii la cald de la Book Corner – Librarium Cluj, cu ocazia lansării volumului colectiv Politicile filmului – despre noul cinema românesc. După nivelul intelectual al prezentării, abia aștept să parcurg cartea și-aproape sigur am să revin cu cronica ei mâine. Primul amfitrion, coordonatorul clujean Andrei State, despre concepția cărții. Își pasează ideile cu Andrei Gorzo (tizul său, care-l completează), exprimându-și regretul că volumul, deși s-a dorit exhaustiv, n-a găsit autori (critici reprezentativi) decât în București și Cluj. Pe parcurs, aflăm și mai multe: întrebat despre evoluția criticii sale, de la debutul conservator, Andrei Gorzo recunoaște (plecăciune în fața grupului) că polemicile purtate cu Costi Rogozanu și ceilalți l-au făcut să caute argumente, să-și clarifice poziția.

O vreme monopolizează discuția (dar o face teoretizând foarte cursiv) Claudiu Turcuș, lector la Facultatea de Teatru, cu mulți studenți în sală, apoi îl preiau Gorzo & State. Deși precizeză din debut că politicile din titlu nu se referă la politică, se ajunge la următoarea confesiune: volumul prezintă – cu mici excepții – ideile a două curente din critica de film aflate în dialog. Este vorba de grupul bucureștean (coordonat de Gorzo) și grupat în jurul revistei Film menu, scrisă în proporție de 80% de studenții UNATC (coordonată de asistentul Andrei Rus) și cel clujean criticatac. Îl ascult tot mai încântat pe și mai tânărul Radu Toderici. Dacă așa se prezintă Noul val al criticii de film românești, apăi filmele ar trebui să treacă pe next level ca să nu fie măturate de val. Care sunt influențele Noului Cinema Românesc, își expune Radu eseul, ajungând spre final să propună noi teme de abordare, extinzând subiectul și demonstrând că nu se pretinde exhaustiv. Atinge de la o posibilă continuare a eseului său, la un alt (posibil) semnal de film, diferit de cel convențional cu sinopsis asezonat cu mici păreri personale; unul care să plece la tipologia genului.

Li se pun întrebări din public despre alte (posibile) abordări, dac-ar fi să facem abstracție de reperul temporal care este  premiul lui Cristi Puiu, apoi Andrei Gorzo ajunge să vorbească despre filmul de autor/independent, aparent opuns (transcende) genului hollywoodian, obligat să-și facă expozițiunea în primele 15 minute, pentru ca să prindă de la-nceput spectatorul în mreje, să treacă la acțiune care (doar ea) captează atenția și țintuindu-l pe scaun; intriga ni se dezvăluie treptat, pot trece și 45 de minute fără să ne fie foarte clar ce se-ntâmplă. Dialogul se relaxează, trecând pe la Alex Cistelecan, cu nostalghiile din Liceenii. Încheie șirul amfitrionilor o altă voce importantă, Veronica Lazăr, despre apariții recente incluzând și Aferim! pe care-l declară primul film asumat politic din 2010 încoace (după Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Aurora), ceva nou în cinemaul românesc.

Una peste alta, un ping-pong de idei de la o echipă de top cu voci și vocație și care, nota bene, face hatârul publicului și emite pe final un top 3 al filmelor preferate de fiecare din autorii prezenți, pentru a putea pleca – după peste 2 ore și jumătate de discuții – acasă. Fiindcă la Cluj, 6 din cei 17 au făcut față cu brio celor peste 75 de cititori, din 95 câți s-au anunțat pe facebook. Aflu de la Claudia (căreia-i mulțumesc pentru informație și corectură) că lansarea de vineri din București s-a bucurat de prezența a 14 autori, având un public sub 50, în fața căruia s-au expus cam aceleași idei. Încerc să-mi imaginez cum a decurs prezentarea acolo: probabil tot cu Andrei Gorzo la timonă, pasând subiecte grupului și preluând idei la schimb? Și uite-așa tinerii critici de după Noul val al cinemaului românesc ajung să joace într-un film, mai nișat, e drept. Semn c-au pătruns atât de bine fenomenul, că se identifică deja cu el.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s